Schandalig! Kabinet gaat wet blokkeren die grootverdieners bij de NPO aanpakt

Schandalig! Kabinet gaat wet blokkeren die grootverdieners bij de NPO aanpakt

Matthijs van Nieuwkerk kan zich verheugen. Hij kan al roddelend en kakelend rijk worden. Van belastinggeld.

Werknemers in de publieke sector, dus ook Matthijs van Nieuwkerk en zijn vrienden bij de NPO, kunnen tevreden zijn. De regeringscoalitie heeft met elkaar afgesproken dat werknemers in die sector tóch meer mogen (blijven) verdienen dan een minister. De zogenaamde Balkenende-norm wordt dus (deels) bij het grofvuil gezet.

Let wel, een minister verdient -- inclusief vergoedingen en pensioenopbouw -- 181.000 euro per jaar. Dat komt neer op 15.000 euro per maand. We hebben het dus al over een enorm bedrag, zeker als je bedekt dat een man als Van Nieuwkerk eerst en vooral bezig is met entertainment en ook nog eens op kosten van de belastingbetaler leeft.

De afspraak in het akkoord is een breuk met het beleid van Rutte II dat het juist belangrijk vond om dit soort types aan te pakken. Tijdens de kabinetsperiode waarin de VVD en de PvdA voor het zeggen hadden zijn er weliswaar veranderingen doorgevoerd voor topbestuurders, maar NPO-presentatoren kwamen er nog mee weg. Dat blijft dus zo.

Deze afspraak bevestigt het beeld dat de nieuwe coalitie van Rutte III belastinggeld wil gebruiken om het partijkartel en het mediakartel nog verder met elkaar te laten versmelten. Zoals wij gisteren al berichtten wil het kabinet bijvoorbeeld 20 miljoen euro 'investeren' in zogenaamde 'onafhankelijke journalistiek.' Hoewel ze dat heel mooi verpakken komt dit er natuurlijk op neer dat die journalisten nog afhankelijker worden van Vadertje Staat dan ze al zijn.

Zoals iedereen weet bijt een verstandig mens de hand die hem voedt niet. Datzelfde geldt natuurlijk voor journalisten die op kosten van de staat leven: het kabinet hoeft zich geen zorgen te maken over diepgravende onderzoeken naar wanbeleid zolang de journalisten die dat soort onderzoeken moeten verrichten uit de staatsruif eten.

Blijkbaar vinden VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dat geen enkel probleem. Sterker nog, ze zijn bezig om die situatie bewust te creëren. Gezien het feit dat Rutte II geplaagd werd door de ene controverse na de andere is dat niet zo gek, maar dat maakt het niet minder zorgwekkend.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties