Schandalig! Zilveren Kruis gaat medicinale wiet niet meer vergoeden voor kanker- en MS-patiënten

Schandalig! Zilveren Kruis gaat medicinale wiet niet meer vergoeden voor kanker- en MS-patiënten

De zorgzverzekering wordt ieder jaar duurder, maar je krijgt er steeds minder voor terug. Nu mogen kanker- en MS-patiënten creperen van de pijn.

Zilveren Kruis Achmea kleed de zorgverzekering steeds verder uit. Vandaag maakt de zorgverzekeraar namelijk bekend dat mensen die medicinale wiet gebruiken om pijn te stillen -- bijvoorbeeld pijn die ze door kanker of MS krijgen -- dat voortaan helemaal zelf moeten betalen. Zilveren Kruis vergoedt het niet meer voor ze.

En dat is ronduit belachelijk. Steeds meer mensen gebruiken medicinale wiet namelijk om om te kunnen gaan met pijn of psychologische problemen te bestrijden.

Het gebruik stijgt explosief. Vorig jaar waren er al 4.000 gebruikers en verstrekten apotheken bijna 25.000 keer mediwiet, een stijging van 45 procent ten opzichte van 2014.

Zilveren Kruis zegt het uit het basispakket te halen omdat niet bewezen is dat medicinale wiet inderdaad helpt bij pijnbestrijding. Nou ken ik persoonlijk mensen die het op die manier en om die reden gebruiken, en ik kan de heren en dames verzekeraars vertellen dat zij er echt bij zweren. Opmerkelijk genoeg haalt Zilveren Kruis maar één publicatie aan om dit argument kracht bij te zetten:

De verzekeraar baseert zich op een publicatie in het Amerikaanse tijdschrift Jama uit 2015, waarin onderzoekers stellen dat het effect van mediwiet bij chronische pijn en spasmen (MS), misselijkheid en overgeven (kanker, aids) gering is.

Patiëntenvereniging PGMCG is logischerwijze woedend. Marian Hutten, die zelf medicinale wiet gebruikt, legt uit:

"80 procent van de medicinale cannabis-gebruikers kreeg het al niet meer vergoed en nu is ook de laatste groep de mogelijkheid om op die manier pijn te stillen kwijt."

Ongelooflijk genoeg moeten patiënten die hier gebruik van maken nu overstappen op middelen met serieuze bijwerkingen, zoals morfine. Hutten wil dat absoluut niet, maar patiënten die wiet zelf niet kunnen betalen (je hebt het toch al redelijk snel over een euro'tje of 300 per maand -- en oplopend tot veel meer) zullen niet anders kunnen. Het is dus aan de morfine of lijden. Elke dag weer.

De enige verzekeraars die dit soort medicijnen nog wel vergoeden zijn ONVZ en Stad Holland Verzekeringen. Patiënten die afhankelijk zijn van mediwiet doen er dus verstandig aan om zo snel mogelijk over te stappen. Waarom zou je pijn lijden als dat niet honderd procent noodzakelijk is?

Lees meer over:
drugs Zorgverzekeringen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer