Schande! Politieagenten aangevallen door tientallen feestgangers in Doetinchem

Geen categorieokt 13 2019, 12:00
In Doetinchem is vannacht een flinke vechtpartij ontstaan tijdens het uitgaansleven. Het begon allemaal met een ruzie tussen 10 mannen, maar de situatie escaleerde toen de politie arriveerde. Op een gegeven moment moesten 8 politieagenten het opnemen tegen een boze meute van wel 50 man! Daarbij zijn politieagenten mishandeld en werden vier aanhoudingen verricht, via NOS Teletekst.
Bovenstaande situatie staat symbool voor de toename in geweld tegen hulpverleners. Zowel ambulancepersoneel als ook de politiebonden klagen al jaren over deze zorgwekkende trend waarbij geweld tegen hulpverleners steeds vaker voorkomt. Het lijkt wel alsof sommige burgers steeds meer moeite hebben om de autoriteit van de politie te accepteren.
Zo ook gisteravond in Doetinchem, waar de politie gewoon door tientallen boze uitgaansgasten werd belaagd. Het is van groot belang dat de strafmaat van wetsovertreders, die agressie plegen tegen hulpverleners, voldoende hoog is. Immers moet de huidige trend tot staand worden gebracht en is het uitdelen van zware straffen een goed afschrikmiddel.
Tevens zou de politie zich beter moeten voorbereiden op escalaties zoals in Doetinchem. Dergelijke situaties komen namelijk steeds vaker voor en de politie zou er verstandig aan doen de communicatie (en snelheid waarmee eenheden kunnen reageren op problemen) te verhogen. In Doetinchem bleek dat het laatstgenoemde direct van belang is: pas nadat er versterking met politiehonden arriveerden keerde de rust terug.
Het meest zorgwekkende aan dit soort incidenten is dat er eigenlijk niet zo heel veel politieagenten zijn in Nederland, waardoor grote groepen boze mensen vrij snel een gevaar voor de agenten vormen. Hierdoor kunnen hulpverleners zich alleen nog focussen op hun eigen veiligheid en verliezen zij de situatie op straat uit het oog. Daarom zou het verstandig zijn als politieagenten bij dreigende escalatie eerder mogen ingrijpen en geweld mogen gebruiken om groepsgevechten zoals in Doetinchem te voorkomen. Ook is het aloude mantra 'meer blauw op straat' nog steeds valide.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten