Schandalig: Asielzoekerscentra staan leeg, maar staatssecretaris Dijkhoff blijft er lekker nieuwe bouwen

Schandalig: Asielzoekerscentra staan leeg, maar staatssecretaris Dijkhoff blijft er lekker nieuwe bouwen

De connectie van het kabinet met de werkelijkheid is weer van likmevestje.

Al jarenlang worden de asielzoekerscentra ons de strot in geduwd. 'Solidariteit met vluchtelingen' heet dat zogenaamd, waarbij echter graag vergeten wordt dat er helemaal geen goede redenen zijn om helemaal tot aan Nederland te vluchten. Ideologische principes terzijde geschoven blijkt nu echter dat deze regering ook alles behalve consistent is in haar aanpak: de slechte plannen worden namelijk alles behalve efficiënt uitgevoerd.

Als je de berichtgeving rondom de AZC's namelijk mag geloven, barsten deze centra uit hun voegen en moet elke degelijke gemeente haar steentje bijdragen om iets van deze stroom over te nemen. Nu wordt echter duidelijk dat we aardig voor het lapje zijn gehouden, want wat blijkt nu? Een derde van deze centra staat gewoon helemaal leeg.

In sommige centra, zoals in Apeldoorn, is het zelfs zo erg dat er nog nooit één migrant geslapen heeft, terwijl er wel bakken vol geld in geïnvesteerd zijn. 17.000 ongebruikte bedden staan er verspreid over Nederland, wachtend tot er dan eindelijk eens iemand in zal slapen. Die kans lijkt echter steeds kleiner. Er valt veel aan te merken op de EU-deal met Turkije, maar het heeft er wel voor gezorgd dat de stroom gelukszoekers in ieder geval een stuk kleiner geworden is. Dat is ook hier goed te merken, aangezien de stromen nog maar een fractie zijn van wat ze vorig jaar waren.

Staatssecretaris Dijkhoff van Asielzaken lijkt echter nog minder vertrouwen dan ik in de afspraken met Turkije te hebben, en waarschuwt dat "een zwaluw nog geen zomer maakt". Die redenering volgend is er wat voor te zeggen om de huidige centra niet meteen weer af te breken, maar om te wachten op de toekomstige ontwikkelingen: ze staan er nu toch al, en het geld is al in de spreekwoordelijke bodemloze put gestort. Het is echter onacceptabel en pure geldverkwisting dat Dijkhoff er desondanks op hamert dat alle gemeenten in het land nog hun steentje moeten bijdragen in de vorm van nieuwe AZC's, terwijl al zo vaak duidelijk is geworden dat bewoners daar absoluut niet op zitten te wachten, en dat het dus ook helemaal niet n

Dat geld kan veel beter besteed worden door het probleem bij de kern aan te pakken: zorg ervoor dat échte vluchtelingen in Turkije menswaardig opgevangen worden, zodat ze eerder geneigd zijn om daar te blijven en uiteindelijk terug te keren om hun land herop te bouwen. Dat is gunstig voor die mensen, hun land, en voor ons.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties