Schietende agenten hoeven niet langer meer te vrezen voor vervolging: prima zo!

Geen categoriemei 04 2016, 17:00
Agenten die hun wapen trekken kunnen nu nog een forse gevangenisstraf tegemoet zien. Dat gaat, godzijdank, eindelijk eens een keer veranderen.
Je zou met al z'n gestuntel haast vergeten dat hij naast blunder-VVD'er ook nog een minister van Veiligheid en Justitie is die zo nu en dan best aardige beleidsvoorstellen heeft. Ik heb het over Ard van der Steur, en de man is van plan te zorgen dat agenten vaker hun pistool zullen durven te trekken in gevaarlijke situaties:

"Als het aan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) ligt, moeten politiemensen die geweld gebruiken niet strafbaar worden gesteld. Zolang zij zich maar aan de geweldsinstructie houden. Als agenten dat niet doen, dan hangt hen een maximale celstraf van 3 jaar boven het hoofd of een boete van maximaal 20.000 euro. Die straf mag alleen worden opgelegd als er een dode is gevallen. Dat staat in een wetsvoorstel van de VVD-minister.

Politieagenten vallen nu onder hetzelfde strafrecht als burgers. Als ze ten onrechte iemand neerschieten is de straf daarom nu maximaal 15 jaar. Niet eerlijk, vindt minister Van der Steur. Van agenten wordt namelijk verwacht dat zij in gevaarlijke situaties optreden."

Kijk eens aan: haal het pacifisme weg uit ons nationale denken over politie, en vervang het gewoon door daden. Het is te gek voor woorden dat een politie-agent moet vrezen dat hij gestraft wordt voor het simpele verdedigen van zichzelf of de samenleving. Dat moeten mensen gewoon zonder angst voor hun eigen leven kunnen doen. Dit wetsvoorstel van Van der Steur is dus een bijzonder goede zet.
Maar we moeten nog geen victorie kraaien, want het indienen van dit wetsvoorstel is pas de eerste stap. Er zal een tegenreactie komen, en die zal moeten worden bedwongen. Strafrechtadvocaat Richard Korver noemt het wetsvoorstel namelijk al 'onzinnig', en is al bezig met het frame wat linkse partijen vermoedelijk gaan overnemen. Namelijk dat agenten al véél te slordig met geweld zouden omgaan (want één incident met Mitch Henriquez), en dat ze eerder meer dan minder op hun kop moeten krijgen. Geweld = slecht, en bloemetjes + hartjes = goed. Deze mensen snappen de echte wereld niet, waar zwaarbewapende criminelen ook zwaarbewapend bestreden moeten worden. Maar goed: bereid je dus voor.
Hoe dan ook: oom agent kan binnenkort schieten op die gewapende crimineel zonder dat hij een proces moet vrezen. En dat is een goede zaak.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten