Schimmige constructies MC Slotervaart rechtvaardigen aanvullend onderzoek vanuit het Ministerie

Geen categorienov 15 2018, 13:00
De ziekenhuizen, die onlangs een faillissementsprocedure doorliepen, stonden er al langer financieel slecht voor Zorg had eind augustus al een interne nota van zijn eigen ministerie op tafel waarin een faillissement van ziekenhuizen MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen een scenario was. In de Tweede Kamer zijn nieuwe vragen gesteld over wat Bruins van de financiële problemen van de ziekenhuizen wist. Voor het eind van de week moet de minister deze vragen beantwoorden. Bruins zei kort na het faillissement eind oktober nog verrast te zijn door de snelheid waarmee de ziekenhuizen failliet zijn gegaan. In de interne nota van augustus die dinsdag is verstuurd naar de Tweede Kamer schreven ambtenaren echter al dat het ziekenhuis een negatief eigen vermogen en liquiditeitstekorten had. Verder valt te lezen dat het bestuur van de ziekenhuizen toen al aan de alarmbel trok bij het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ). Het bestuur voorzag drie scenario's. In het eerste scenario zou het ziekenhuis er weer bovenop komen wanneer zorgverzekeraars hogere prijzen zouden gaan betalen, maar dat scenario werd direct als niet waarschijnlijk beoordeeld. Verder restte een overname door een andere partij of een faillissement. Ziekenhuizen stonden er financieel al langer slecht voor MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen werden op 25 oktober failliet verklaard nadat zorgverzekeraar Zilveren Kruis stopte met de financiering. Met beide ziekenhuizen ging het financieel al langer slecht, en ze werden in bedrijf gehouden door de verzekeraars. Volgens het bestuur van de ziekenhuizen zijn ze in de problemen gekomen door de hoge inhuurkosten van extern personeel. Voor IJsselmeerziekenhuizen, dat enkele locaties in Flevoland heeft, wordt in de komende dagen een doorstart verwacht." target="_blank">zo bericht NU.nl. Toen het faillissement geëffectueerd werd moesten patiënten halsoverkop worden ontruimd en verplaatst naar andere ziekenhuizen in de buurt. Natuurlijk zorgde dit voor de gebruikelijke ophef. Dat ziekenhuizen in Nederland zomaar failliet konden gaan, had men niet zien aankomen, maar het is waarschijnlijk dat het scenario voor Minister Bruins geen verassing was. Aanvullend onderzoek wordt nu uitgevoerd naar de schimmige constructies waarbij de bestuurders van de ziekenhuizen betrokken waren.
Een verassing kon het voor de minister eigenlijk niet zijn, want hij werd in augustus al geïnformeerd over de situatie van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen. Om die reden willen verschillende leden van de Tweede Kamer uitzoeken wat Bruins precies wist en of hij het faillissement van de ziekenhuizen had kunnen voorkomen. Hierbij moet in acht worden genomen dat Bruins kort na het faillissement in oktober liet weten 'verrast te zijn' door de snelheid waarmee de ziekenhuizen failliet gingen. Door de snelheid ongetwijfeld, maar van verassing kan toch geen sprake zijn als je maanden eerder wordt geïnformeerd over de situatie?
De desbetreffende ziekenhuizen dreigden al eerder failliet te gaan en de Nederlandse zorgverzekeraars hielden de organisaties in leven door steun van onder meer Zilveren Kruis. Toen deze verzekeraar de financiële steun stopzette was het verhaal over en uit. Nou ja uit... Er wordt nu onderzocht wat de invloed van de ziekenhuisbestuurders op het faillissement is geweest. Zo bleek dat bestuurders Loek Winter en Tim Roldaan medicijnen kochten van een Duits bedrijf en dat deze medicijnen niet werden gedekt door subsidies vanuit de Rijksoverheid. Hierdoor werden hoge kosten gemaakt. Beide bestuurders waren ook betrokken bij het bedrijf Argyla dat verantwoordelijk was voor de in- en verkoop van het desbetreffende medicijn aan hun eigen ziekenhuis het MC Slotervaart (!).
https://twitter.com/Nienkemper/status/1062686487324565504
Of de bestuurders blaam treft in het financiële fiasco van het ziekenhuis kon een onderzoek van Follow the Money niet vaststellen, maar dat de schimmige constructie schimmig lijkt mag worden gezegd. Goed nieuws dus dat er aanvullend onderzoek wordt gedaan!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten