Schokkend: de Dam is een zwaarbeveiligd gebied geworden om lawaaiactivisten tegen te gaan

Schokkend: de Dam is een zwaarbeveiligd gebied geworden om lawaaiactivisten tegen te gaan

We hadden de afgelopen jaren natuurlijk al meer beveiliging bij dit soort collectieve evenementen, maar vanavond wordt bij de Dodenherdenking de Dam zwaarder beveiligd. Het zijn maatregelen tegen de lawaaiactivisten, die lawaai willen maken tijdens de twee minuten stilte.

Tientallen agenten houden op de Dam in Amsterdam toezicht bij de voorbereidingen voor de Nationale Dodenherdenking. Het gebied rond het monument, waar vanavond de officiële genodigden zitten, is afgezet voor publiek, net als de toegang tot de Nieuwe Kerk. Daar vindt voorafgaand aan de herdenking een bijeenkomst plaats.

Rond het plein zijn vele tientallen agenten aanwezig. Bezoekers met verdacht gedrag worden aangesproken en gevraagd hun tas open te maken. Volgens de agent zijn er niet meer politiemedewerkers op de been dan tijdens een 'gewone' 4 mei.

Alhoewel er gezegd wordt dat er niet meer agenten zijn dan bij een 'normale 4 mei', toch lijkt het qua procedures en maatregelen veelal rekening te houden met activisten die toch lawaai willen maken. Het officiële evenement is afgelast, maar het houdt opstandige eenlingen natuurlijk niet tegen om alsnog lawaai te gaan maken. Het punt is dat je lawaai pas merkt als het er is. Je kan dan iemand wel oppakken, maar het kwaad is dan al geschied.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties