Schokkend Duits onderzoek: 'Media controleren niet meer politici, maar wat burgers over migratie denken'

Geen categoriejul 20 2017, 21:00
Een 'verrassende' conclusie van onze Duitse collega's bij Die Zeit: media blijken steeds vaker een verlengstuk te zijn van het partijkartel, vooral wanneer het op de 'vluchtelingen'-crisis aankomt.
Media en partijen: allebei hebben ze hun eigen kartels - jawel, het mediakartel en het partijkartel - maar steeds vaker zit de gelijkenis niet alleen maar daarin. Volgens onderzoek van de Duitse krant Die Zeit zijn deze twee groepen namelijk steeds meer verweven van elkaar. Sterker nog: de media zijn in grote mate een verlengstuk van de gevestigde orde geworden.
Laten we even teruggaan in de tijd. De eerste echte kranten werden voornamelijk opgezet als plekken waar men zich - eerst vaak nog anoniem - kritisch kon uitspreken over de politiek. De controlerende functie die de media horen te hebben ten opzichte van politici bestond toen nog echt, maar dat blijkt sinds 2015, toen de migratiecrisis echt losbarstte, stevig afgevlakt te zijn.
Het onderzoek komt tot de verwoestende conclusie dat de meeste gevestigde media niet langer de politiek - en dan met name de regeringspartijen - controleren, maar hen juist napraten. Sterker nog: ze zijn een propaganda-instrument geworden waarmee de 'wir schaffen das'-politiek van Angela Merkel en haar eurofiele collega's er bij de lezers ingedramd wordt. Het is de omgekeerde wereld: burgers worden nu gecontroleerd, en als zij niet tolerant genoeg zijn of niet openstaan voor diversiteit, worden ze weggezet als radicaal. "In plaats van dat ze een open discussie mogelijk maken, verstikken ze die juist", aldus Die Zeit. Nee, dat zijn geen slappe beschuldigingen!
Hoewel dit onderzoek zich op media bij onze oosterburen richtte, kunnen we gemakkelijk stellen dat in ons land precies hetzelfde gebeurd is. De vraag is of die ontwikkeling pas echt op gang kwam tijdens de huidige migrantencrisis, aangezien ons linkse mediakartel - denk aan het NRC, De Volkskrant en onze fijne staatsomroep de NOS - altijd al graag napraatte wat het partijkartel zei. Ik bedenk me of je je als rechtse persoon überhaupt ooit echt in die open discussie over belangrijke thema's hebt kunnen mengen in Nederland, en moet tot de conclusie komen dat dat niet zo is. Sterker nog: er was een tijd dat er niet eens een discussie was over zaken als migratie en islamisering, laat staan dat je je er negatief over kon uiten. Wat dat betreft zijn we misschien een stapje de goede kant op gegaan, al is dat waarschijnlijk meer een natuurlijke ontwikkeling die volgt op de explosieve gevolgen van de wegkijkcultuur van de afgelopen decennia.
Dat betekent echter niet dat Nederland al écht kan zeggen wat het denkt, in ieder geval bij het mediakartel. Nee, van de NOS en het NRC hoef je geen kritische stukken over migratie te verwachten: en dat is nou juist waarom er zoveel dorst is naar media - ik noem geen namen - die dat wel eens aandurven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten