Schokkend! Heilige schaatsers blijken tóch prestatie verbeterende middelen te gebruiken

Schokkend! Heilige schaatsers blijken tóch prestatie verbeterende middelen te gebruiken

Het schaatsen werd steeds gezien als 'schone' sport. Nou, dat klopt misschien toch niet helemaal.

De Nederlandse schaatsbond KNSB heeft "serieuze aanwijzingen" dat Nederlandse topschaatsers "schildklierhormonen" gebruiken om beter te presteren. De situatie is zo ernstig geworden dat de bond het op zich heeft genomen om alle schaatsers een brief te sturen waarin gewaarschuwd wordt voor de "gezondheidsrisico's" van het gebruik van deze hormonen zonder dat daar een medische noodzaak voor is.

De schaatsers gebruiken schildklierhormonen on a) energie te krijgen, b) vet te verbranden, en c) snel af te vallen. Volgens de KNSB is het een serieus probleem, hoewel de bond niet kwijt wil hoeveel schaatsers gebruik maken van de medicatie. "We hebben een indicatie van de omvang van het probleem, maar noemen geen aantallen omdat het ons puur gaat om het aankaarten van de kwestie," aldus de bond.

Schildklierhormonen staan nóg niet op de dopinglijst. Toch pleit de Nederlandse Dopingautoriteit er al tien jaar voor om dat te veranderen. De Wada is zich ervan bewust dat er een probleem is met deze medicatie, maar doet er voorlopig nog niets aan. Let wel, zowel voormalig Tourwinnaar Floyd Landis als topatleet Mo Farah gaven in het verleden al eens toe dat ze hormonen gebruikt hadden om beter te presteren.

Schaatscoach Jillert Anema laat desgevraagd aan De Volkskrant weten dat hij er tijdens de Winterspelen eerder dit jaar op aangesproken werd door een andere coach. Die vertelde hem dat Nederlandse schaatssters aan deze form van prestatie verbeterende middelen zaten. Maar, zegt hij, hij weet niet om wie het precies gaat. Alleen dát er gebruikt wordt.

Het zal wel. In dat soort wereldjes weet iedereen natuurlijk om wie het gaat. Zo'n Anema durft het gewoon niet hardop te zeggen.

Afijn, aangezien het allemaal legaal is kun je er wat dat betreft weinig van zeggen... behalve dan dat het schaatsen toch een minder schone sport is dan ons al jaren verteld wordt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties