Schokkend (maar prachtig): FNV wil belastingverlaging voor werkenden. Of toch niet?

Geen categorieapr 11 2015, 16:00
Een uitmuntend idee.
De FNV heeft het he-le-maal gehad met de vele belastingverhogingen van het kabinet Rutte II. Ja, de economie zat in zwaar weer - en eigenlijk is dat nog steeds zo - en, alweer ja, de staatsfinanciën moeten op orde worden gebracht, maar het kan niet zo zijn dat de werkende Nederlander iedere keer het kind van de rekening wordt. Daarom moet er iets gebeuren, en wel meteen: een flinke lastenverlichting voor mensen die daadwerkelijk in hun eigen onderhoud proberen te voorzien.
Mensen die werken, moeten daar meer aan overhouden. Vakbond FNV stelt voor dat alle werkenden jaarlijks een belastingverlaging krijgen van ruim 1.500 euro. Dat laat FNV zaterdag weten.
Een fantastisch plan natuurlijk, maar er is wel een maar. De FNV hamert er - zoals altijd - op dat dit met name moet gelden voor lage en middeninkomens. En dat is gek: zij zijn namelijk helemaal niet de enige werkenden en ook niet degenen die in absolute en relatieve termen het meest betalen aan belastingen. Dat zijn juist midden- en hogere inkomensgroepen.
Daar komt bij dat de FNV ook meteen wil dat het "bedrijfsleven" wel flink moet inleveren:
"Ook wordt het tijd dat het bedrijfsleven zijn eerlijke belastingaandeel betaalt. Want nu betalen de huishoudens de onbetaalde rekening van de bedrijven.''
Het gekke hieraan is dat het bedrijven zijn die mensen in dienst nemen. Je kunt niet hopen dat werknemers meer verdienen en er tegelijk voor pleiten om bedrijven zwaarder te belasten.
Helaas heeft de FNV daar lak aan. Sterker nog, de vakbond wil iedereen die meer verdient bestraffen voor hun succes:
''De hoogste inkomens zijn de afgelopen jaren minder belasting gaan betalen (van 72 procent naar 52 procent). De FNV stelt een reparatie voor naar 60 procent voor de mensen die jaarlijks minstens een ton verdienen."
Met andere woorden, hoewel ze het verpakken als een "lastenverlichting voor werkenden" wil de vakbond in feite meer nivelleren. En dat terwijl Nederland al bijzonder gelijkgeschakeld is, zeker in vergelijking met de meeste andere (ontwikkelde) landen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten