Schokkend maar waar: Moskou zit achter de ISIS-hackers

Geen categoriejun 19 2016, 9:00
Enkele jaren tijsterden de mannen van het 'Cyber Caliphate' het internet met hacks, digitale inbraak en het vernaggelen van pagina's en social media-accounts. Overal verschenen ISIS-vlaggen. Nu blijkt wie daar daadwerkelijk achter zat: Vladimir "MH17 killer" Poetin.
Rusland is de laatste jaren rap bezig met een naam voor zichzelf te maken als meest gewelddadige land op aarde. Momenteel worden ze nog voorbijgestreefd door Syrië en Irak, maar als de strijd tegen ISIS voorbij is moet Moskou zo'n beetje monopolist op het gebied van intimidatie zijn.
Niet alleen worden er in het land oppositie-politici en journalisten vermoord, ook heeft het land zijn eigen hackbrigade. Die tot voor kort net deed alsof ze bij ISIS hoorden. Maar dat horen ze helemaal niet: ze zijn een onderdeel van de moordmachine uit Moskou:

"However, there have long been whispers that the Cyber Caliphate is not what it claims to be. French intelligence examined the group closely after the TV5Monde attack and concluded that the hackers involved actually had nothing to do with the Islamic State. Rather, they were affiliates of a hacking collective known to be affiliated with the Kremlin, in particular APT 28, a notorious group that’s a secret arm of Moscow, according to Western security experts. In other words, the Cyber Caliphate is a Russian intelligence operation working through what spies term a cut-out."

Tot die conclusie zijn nu Amerikaanse, Duitse en Franse inlichtingendiensten gekomen. Het is heel simpel: het 'Cyber Caliphate' heeft een lange lijst met gepleegde cybermisdaden. Van het plaatsen van een ISIS-vlag op de voorpagina van nieuwswebsite TV5monde, tot het kapen van Twitteraccounts en pagina's van de Amerikaanse overheid. Hun meest kwalijke aanval was het openbreken van een Amerikaanse defensiedatabase en zo de gegevens van 1400 militairen openbaar maken. Die lopen nu gevaar.
Een groepje hondsdolle jihadisten kan helemaal niet in staat zijn geweest zulke aanvallen uit te voeren; er moet hier een grote en statelijke partij achter zitten, zo concludeerden de Amerikanen, Duitsers en Fransen allemaal onafhankelijk van elkaar al. Virtuele vingerafdrukken van Russische online boeven werden er bovendien gevonden.
Het bewijst opnieuw dat die knettergekke lui in Rusland onze bondgenoten niet zijn. Sure, ze kidnappen onze mensen niet en onthoofden ze vervolgens in bloederige video's. Rusland is nog altijd geen ISIS. Maar ze gebruiken ISIS en hun symbolen wel om het Westen aan te vallen.
Nogmaals: ISIS blijfst staatsvijand nummer één. Maar Rusland schuift nu zeker op richting plek twee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten