Schokkend rapport: kabinet heeft ons weer voorgelogen, Defensie nog veel slechter aan toe dan gedacht

Geen categoriemrt 10 2017, 9:00
Dat de Nederlandse krijgsmacht nou niet bepaald goed onderhouden is mag voor niemand als een verrassing komen. Dat het echter zó slecht gesteld is met de mannen en vrouwen die ons land tegen allerlei vijanden moeten verdedigen had bijna niemand durven te vrezen.
Nederland o Nederland: hoe is het ooit zover gekomen? Hoe hebben uw leiders de verdediging van dit mooie land zo niet-serieus kunnen nemen terwijl de existentiële gevaren in jaren niet zo groot zijn geweest? Bij veel thema's valt dit nog te betwisten, maar bij Defensie is iedereen het erover eens dat de overheid daar een kerntaak heeft. Je dan zou ook verwachten men daarin uitblinkt, maar niets blijkt minder waar. En dat terwijl dat nou juist zó belangrijk is.
De Adviesraad Internationale Vraagstukken, een raad die bekendstaat als zeer belangrijk bij het adviseren van kabinetten, luidt in ieder geval de noodklok wat betreft de staat van ons leger. Natuurlijk, we weten allemaal dat er de laatste jaren stevig op bezuinigd is en dat we nou niet bepaald in de buurt zitten van de felbegeerde NAVO-norm. Maar goed, zó erg kan het nou toch ook weer niet zijn, toch?
Nou, wel dus. In een nieuw rapport van vrijdag presenteert de raad haar bevindingen en nogal dringende adviezen aan het kabinet en het kabinet dat na 15 maart haar plaats zal innemen. Daaruit blijkt dat - ik kan het niet anders verwoorden - het allemaal nog vele malen erger is dan iedereen denkt en dat Defensie in feite totaal niet 'operationeel inzetbaar' is. Oftewel: we hebben wel een krijgsmacht, maar daar is het zo slecht mee gesteld dat we deze net zo goed niet hadden kunnen hebben. Landen als Rusland of Iran zullen in ieder geval niet wakkerliggen van het legertje van Hennis.
De deplorabele staat manifesteert zich op allerlei punten. Bij de training gaat het niet geweldig - ook doordat men al jaren niet met echte kogels mag schieten, want te duur - maar vooral qua materieel is het simpelweg om te huilen. Dat blijkt maar weer uit een conclusie die donderdag verscheen over het sterven van twee Nederlandse militairen in Mali: die kwamen bij het afvuren van een mortier niet om omdat ze dat ding niet goed gebruikten, maar vanwege de slechte staat van het wapen. In en in triest, en 100% te voorkomen als we gewoon genoeg geld in onze verdediging hadden gestoken!
Maar nee: Defensie is al jarenlang dé plek waar je even geld gaat halen als je begroting nog een gat van een miljard vertoont. Linkse politici proberen ons immers er nog steeds van te overtuigen dat het hebben van een leger niet meer van deze tijd is, en dat de eeuwige John Lennon-droom van hand-in-hand dansen om een kampvuur met alle nationaliteiten is aangebroken. Tsja: leg dat maar eens uit aan Rusland, Iran of Noord-Korea zou ik zeggen, of aan die fijne haatbaarden in het Midden-Oosten. Eens kijken wat die daarop te zeggen hebben. Ik hoop dan ook vurig dat Nederland hiermee wakker wordt en op 15 maart in ieder geval zal kiezen voor een nieuwe richting waarin het beschermen van ons land tegen vijandige krachten eindelijk eens serieus genomen zal worden!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten