Schokkende Duitse reportage onthult: misschien wel 100.000'en migranten met vals paspoort hier

Geen categorieaug 24 2017, 20:00
'Het zouden er zelfs miljoenen kunnen zijn'.
Vandaag in de categorie 'eigenlijk kan het niemand verrassen': paspoortfraude. Volgens een reportage van het Duitse ZDF vindt er zulke fraude plaats in Duitsland en Europa, en niet in kleine hoeveelheden ook.
Dat er aardig wat gefrauderd wordt met paspoorten door migranten die hopen hier te mogen blijven, is natuurlijk geen nieuws. Dat is namelijk gewoon hartstikke logisch: we nemen hier in Europa ruimhartig (en vooral domweg) zowat alle vluchtelingen die we aan de deur krijgen op, dus als je vluchteling bent zit je op rozen hier. Een slimme migrant doet dan ook wat - laten we eerlijk zijn - iedereen zou doen: een paspoort regelen van een land waaruit vluchten redelijk normaal is. Niet zo gek dus dat Syrische paspoorten en masse nagemaakt worden: het zou me niets verbazen als er al veel meer Syrische paspoort in omloop zijn dan er überhaupt Syriërs zijn.
Veel hoeft dat niet te kosten: volgens de reportage heb je er al eentje voor 350 euro. Dat is even een investering, maar je hebt het er met één maand bijstand trekken alweer lang en breed uit, moet je maar denken. Dit wordt dan ook massaal gedaan, en deze onderzoek van de recherche in Berlijn kan dat beamen:

„Ich wage zu behaupten, dass hier Hunderttausende Menschen, vielleicht sogar Millionen mit falscher Identität rumlaufen“, sagt Thomas Simmroß, leitender Kriminaldirektor beim LKA in Berlin.

Jawel: honderdduizenden, misschien wel miljoenen, lopen hier rond met een valse identiteit. Dat zijn dan zeker niet enkel recente gelukszoekers uit Noord-Afrika - de reportage noemt het voorbeeld van een Turk die zich jarenlang als Griek voordeed in Berlijn - maar het is natuurlijk duidelijk dat ook zij deze weg ontzettend vaak nemen.
En waarom ook niet? De pakkans is namelijk ontzettend klein. De neppaspoorten zijn alleen met speciale apparaten van echt te onderscheiden, en slechts 5% van de Duitse gemeentes heeft zulke dingen in huis. Bij de overige 95% heeft men dus geen enkele manier om überhaupt het paspoort te checken, laat staan het verhaal die de migranten daar ophangen. Hoewel er geen cijfers over zijn, is het goed mogelijk dat dit getal in Nederland hoger ligt. Probleem is: dat maakt helemaal niets uit. Zodra ze eenmaal ergens in de EU geaccepteerd zijn als vluchteling, kunnen ze overal heen, hoe goed de controles hier ook zijn - en daar twijfel ik sowieso sterk aan. Eén zwakke plek en het hele systeem is waardeloos, en dat is nou net waarom het hele vluchtelingenbeleid niet werkt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten