Schoolpleindiscussies in het parlement: Duitse partijen ruziën over wie er naast de AfD moet zitten

Schoolpleindiscussies in het parlement: Duitse partijen ruziën over wie er naast de AfD moet zitten

Het zijn net kinderen, die politici.

Je gelooft het haast niet. Nadat partijen al maandenlang - zonder enig succes - probeerden om de migratiekritische Alternative für Deutschland - AfD - buiten het parlement te houden, doen ze nu hun uiterste best om die partij fysiek zo ver mogelijk van zich af te houden. In de Duitse Bundestag is namelijk een heuze discussie ontstaan over wie er naast de 'fascisten van de AfD' moet gaan zitten.

Normaliter worden parlementen simpelweg ingedeeld op basis van posities in het politieke spectrum: de extreemlinkse gekkies van Die Linke - zeg maar de Duitse SP - zitten bijvoorbeeld helemaal links. De AfD werd al snel helemaal rechts geplaatst, want 'extreemrechts' enzo... terwijl ze op genoeg punten - vooral economische - best wel links zijn.

Enfin: het zij zo. Het is immers maar een zitplaats: hoe druk kun je je daar om maken? Nou, heel druk dus, schijnt inmiddels. Twee parlementen geleden (de FDP zat er in het vorige parlement niet bij) zag de indeling van de zetels er namelijk zo uit:

[caption id="attachment_175045" align="aligncenter" width="600"]Bron foto: Deutscher Bundestag Bron foto: Deutscher Bundestag[/caption]

Oftewel: de FDP zat toen helemaal rechts (links in de afbeelding). Aangezien de partij in ieder geval op economisch vlak redelijk rechts is, is dat een heel acceptabele en logische indeling - al kun je je wel afvragen of Die Grünen nou echt minder links zijn dan de SPD, maar dat terzijde. Destijds maakte niemand zich druk om die indeling: je zou dan ook kunnen aannemen dat dezelfde plaatsen, plus de AfD rechts erbij, geen enkel probleem zijn.

Maar dan ken je de Duitse partijen nog niet. Geloof het of niet, maar de FDP - die dus naast de AfD zou komen te zitten - vindt zich opeens een stuk linkser dan vroeger: "Wij horen in het midden van het parlement", aldus een woordvoerder van de partij. Met andere woorden: 'Laat die lui van de CDU en CSU maar naast die racisten zitten!' Probleem is alleen: die willen ook niet. Sterker nog: niemand lijkt naast de nieuwkomer in het parlement te willen zitten. En daarvoor lijken ze zelfs hun politieke kleur voor op te willen geven.

Nee, kinderachtiger dan dit wordt het niet. Het zogenaamd 'democratische' Duitsland blijkt dat toch niet helemaal te zijn: niet alleen spreken partijen openlijk over hoe ze de AfD zo snel mogelijk weer het parlement uit willen krijgen, ook binnen dat parlement lijken ze de partij als de pest te willen mijden. Ja, ik zie de volgende stap al helemaal voor me: Angela Merkel die vrolijk haar vingers in haar oren stopt als een AfD-parlementariër haar daar iets vraagt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer