Schrale troost: scholen schaffen Zwarte Piet massaal af, maar Nederlanders doen niet mee

Geen categorienov 11 2016, 12:00
Scholen en andere organisaties maken stuk voor stuk een knieval voor Zwarte Piethatend Nederland. Nederlanders zelf houden echter vast aan Piet zoals hij altijd geweest is.
De discussie waait al jaren door de bomen, maar de harde waarheid is dat het allang geen discussie meer is: het is een lijstje met eisen van Pietenhaters waarvan elk jaar weer een punt ingewilligd wordt. Dit jaar lijken scholen, gemeenten en andere organisaties definitief overstag te gaan door geen Zwarte Pieten meer in te huren, aldus de Sinterklaascentrale Amsterdam, die hulp-Sinterklazen en Pieten verhuurt aan iedereen die wil.
De trend is volgens het bedrijf heel duidelijk. Organisaties zijn bang niet politiek correct over te komen richting hun klanten, werknemers of leerlingen. Daarom nemen ze het zekere voor het onzekere door dan maar gekleurde of witte pieten in te huren. Die mensen waar ze zo bang voor zijn, blijken echter helemaal geen behoefte te hebben aan zulke alternatieve pieten. Particulieren huren bij de centrale namelijk vrijwel uitsluitend zwarte Zwarte Pietin in, en moeten absoluut niets hebben van een gekleurde Piet - laat staan eentje met een misselijkmakend stroopwafelpatroon op zijn gezicht.
Toch zijn er zeker mensen die wel degelijk een ander soort Piet willen, maar die lijken dus geen Pieten in te huren. Zou dat misschien komen doordat de mensen die Zwarte Piet zo sterk bestrijden sowieso een hekel hebben aan onze tradities en daarom - wit, gekleurd of zwart - überhaupt nooit een Piet voor hun kinderen zouden inhuren? Ik zeg maar wat geks hoor.
Een schrale troost voor wie Zwarte Piet wél een warm hart toedraagt: de prijzen voor gekleurde pieten liggen aanzienlijk hoger dan voor normale, zwarte pieten. Dat komt volgens de centrale door het logistieke gedoe: als een Piet tussen twee locaties door weer in een andere kleur geschminkt moet worden, loopt dat aardig in de papieren. En die worden dus - geheel terecht - verhaald op mensen die moedwillig helpen bij het slopen van de mooiste Nederlandse traditie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten