Tweede nacht op rij: Clinton-aanhangers accepteren Trump nog niet, zorgen weer voor rellen

Tweede nacht op rij: Clinton-aanhangers accepteren Trump nog niet, zorgen weer voor rellen

Amerika heeft er weer een avond vol geweld op zitten.

Helaas: ook donderdagavond hebben verbitterde Clinton-aanhangers laten zien hoe weinig respect Democraten ironisch gezien maar hebben voor democratie: door deze keihard het raam uit te gooien, en andere ramen maar meteen in te slaan. Er werd - terecht - schande van gesproken dat Donald Trump de uitslagen niet zou accepteren als hij zou verliezen, maar inmiddels is duidelijk dat de aanhangers van zijn verslagen tegenstander de daad bij het woord voegen en eisen dat de "sexist, racist en islamofoob" afgezet wordt, nog voordat hij überhaupt geïnaugureerd is. Daartoe is een petitie opgericht , die inmiddels al meer dan 33.000 keer ondertekend is.

Maar goed, dat is allemaal nog vreedzaam en zal voor niemand echt problemen opleveren. Helaas zijn verschillende protesten tegen de democratische verkiezing van Donald Trump vanavond wederom uitgelopen op stevige rellen. Onder andere in Portland, Oregon, ging het goed mis toen demonstraten hun woede uitten door auto's te beschadigen en van alles naar agenten te gooien, die moesten toezien op een vreedzaam verloop van de demonstratie. Dat liep uiteindelijk dus anders, met meerdere arrestaties en verschillende opstootjes. Ook in andere steden kwam het weer tot problemen.

Dat alles is gewoon erg jammer. Een prachtige traditie van de Verenigde Staten is juist de zogenaamde peaceful transition of power - de geweldloze machtsoverdracht. En dat is deze keer extra duidelijk, door de enorme verschillen tussen de huidige machthebber - Obama - en de nieuwe, Trump. Ondanks hun meningsverschillen zaten ze donderdagmiddag al samen in het Witte Huis deze transitie te bespreken, waarbij de twee ook veel overeenkomsten gevonden zouden hebben. Zowel Obama als Clinton riep op tot het accepteren van de uitslag en het eren van deze traditie, maar daar lijken veel mensen vooralsnog geen boodschap aan te hebben - zolang de winnaar niet hun eigen keuze is.

Het enige goede nieuws? Ook de NOS geeft eindelijk toe, in schril contrast met gisteren, toen dit keihard ontkend werd - dat deze protesten niet al te vreedzaam zijn verlopen. Misschien is er toch nog hoop voor onze staatsomroep. Heel, héél misschien.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties