Schrap al die subsidies maar! 'Autobanden produceren 1000 keer meer fijnstof dan benzine- en dieselmotoren'

Schrap al die subsidies maar! 'Autobanden produceren 1000 keer meer fijnstof dan benzine- en dieselmotoren'

Autobanden zelf zijn het probleem, niet de motoren. Bron: Shutterstock: Door lumen-digital

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat niet de motoren enorm veel fijnstof produceren, nee het zijn juist de autobanden. We zijn dus massaal voor gek gehouden, de overheid stimuleert iedereen om elektrische auto's aan te schaffen maar ondertussen zijn de motoren zelf niet het probleem. Gaan we nu ook eindelijk overwegen om die subsidies af te schaffen?

?ref_src=twsrc%5Etfw

De huidige generatie motoren is schoner dan ooit, doordat alle motoren tegenwoordig fijnstoffilters hebben hoeven we ons geen zorgen meer te maken om de extreme uitstoot van fijnstof uit benzine- en dieselmotoren.

Waar we ons wel zorgen over moeten maken is de slijtage van autobanden. De autobanden verliezen bij slijtage tot 1000 keer meer fijnstofdeeltjes dan wat er uit onze motoren kan komen. En jawel het wordt nog erger, hoe zwaarder een auto; des te meer fijnstofdeeltjes er van de banden vandaan komt.

,,Elektrische auto's zijn zwaarder door hun accupakketten en hoe zwaarder een auto, des te groter de bandenslijtage"

Ronald Plasterk maakt een punt, wellicht moeten we kritischer kijken naar de bepaling van subsidie rondom elektrische auto's. Want als het probleem niet de motoren zijn, maar de banden dan hebben we dus met een heel ander probleem te maken.

Weer een tegenvaller voor fanaten die heilig geloven in elektrisch rijden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Subsidie Fijnstof autobanden

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties