Sebastian Kurz wil actie! 'EU moet illegale migranten al in Afrika tegenhouden'

Geen categoriemei 27 2018, 19:00
De bondskanselier van Oostenrijk begrijpt dat er wat meer voor nodig is om de immigratiestroom tegen te houden dan 'goede bedoelingen.'
Sebastian Kurz wil dat de Europese grenspolitie Frontex zijn werkterrein uitbreidt naar Afrika> Alleen op die manier, gelooft hij, kan er voorkomen worden dat Afrikaanse migranten massaal naar Europa komen. Daartoe moet Frontex een duidelijk politiek mandaat krijgen, aldus de Oostenrijkse bondskanselier.
"Dat mandaat moet Frontex toestaan in derde landen, met toestemming van de lokale regering, actief te worden om het vieze bedrijfsmodel van mensensmokkelaars te beëindigen, en te voorkomen dat de smokkelboten überhaupt de gevaarlijke oversteek over de Middellandse Zee maken," zegt hij tegen de Duitse krant Welt.
Natuurlijk heeft Kurz helemaal gelijk. Maar daar is wel wat voor nodig. Op dit moment is de Europese Commissie van plan om het aantal medewerkers van Frontex te vertienvoudigen -- van 1.000 (ja, echt) naar 10.000. Maar dat moet klaar zijn in 2027. Dan hebben we het dus over negen jaar. Tegelijkertijd zou het budget van 12 naar 33 miljard moeten, aldus de Commissie.
Kurz zegt terecht dat dit te langzaam gaat. "De doeldatum van 2027 is veel te laat. Het moet duidelijk sneller gaan als we effectief illegale immigratie willen bestrijden."
Dat klopt helemaal. Dit probleem kan alleen opgelost worden in Afrika en het Midden-Oosten zelf. We kunnen wel hopen dat overheden in die regio's verantwoordelijkheid nemen, maar dat gaan ze natuurlijk nooit doen. Het is voor hen namelijk helemaal niet onprettig dat hele horden naar Europa vertrekken. Sterker nog, daar zijn ze over het algemeen best blij mee. En als ze dat niet zijn hebben ze lang niet altijd de financiële middelen om er iets aan te doen.
Natuurlijk is de vraag wel of die Afrikaanse landen het dan goed vinden dat Frontex actief wordt in hun territorium? Misschien niet. Maar Europa moet dan ook het lef hebben om te zeggen dat dergelijke landen dan voortaan naar financiële (en andersoortige) hulp kunnen fluiten. Ze kunnen niet ons geld aannemen en tegelijkertijd weigeren het probleem van illegale immigratie te bestrijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten