SGP gaat weer robbertje vechten over vrouwenstandpunt. Denktank: '1 op 5 kandidaten moet vrouw zijn!'

Geen categorieapr 21 2018, 8:00
De SGP is nog lang niet uitgebakkeleid over het vermadelijde vrouwenstandpunt. Alhoewel de partij het vrouwen officieel toestaat om kandidaat te worden namens de meest conservatieve partij van Nederland, stuiten SGP-vrouwen met politieke aspiraties nog altijd op een muur van onbegrip - zeker bij het partijbestuur. Het Wetenschappelijk Instituut van de SGP wil die cultuur nu openbreken.
Inmiddels bestaat de Staatkundig Gereformeerde Partij honderd jaar. In die tijd is er veel veranderd: de jaren waarin stugge anti-katholieke dominees de SGP-Kamerbankjes opvulden zijn voorbij: ook de behoudende christenen doen het tegenwoordig met mensen uit de ambtenarij en de juridische wereld. Bovendien is men allang geen getuigenispartij meer: de stem van de SGP is regelmatig cruciaal, en Van der Staaij levert dan ook graag politieke steun - uiteraard tegen een prijs.
Eén punt blijft echter nog vrij onbespreekbaar: vrouwen in de politiek. Terwijl over de hele wereld behoudende, christelijke partijen geen moeite hebben met vrouwen in hun gelederen blijft dit bij de SGP desalniettemin lastig. De partij schrapte het vervloekte vrouwenstandpunt enige jaren geleden officieel, maar het aantal vrouwen dat inmiddels op lijsten heeft gestaan is nog steeds uitermate nihil.
Dat moet veranderen. Zeggen niet alleen D66'ers en GroenLinksers, of de 'progressieve' afdeling in Amsterdam. Nee, het Wetenschappelijk Instituut vindt dat het tijd wordt om als SGP evenveel vrouwen op de lijst te gaan hebben als alle andere Nederlandse politieke partijen. De directeur van de officiële SGP-denktank zegt:

"De SGP moet net zoveel vrouwen op de lijst hebben als elke andere partij. Dat vindt de directeur van het wetenschappelijk instituut van de partij, de ‘denktank’ van de SGP. “Het is logisch dat vrouwen ook politiek actief zijn, naast mannen, en dat de SGP ongeveer evenveel vrouwen op de lijst gaat krijgen als andere partijen”, zegt directeur­­ Jan Schippers.

Ook vrouwen met kinderen zouden prima politiek actief kunnen zijn voor de SGP, vindt Schippers, iets wat bij veel afdelingen nog erg gevoelig ligt. “Ik denk dat gemeenteraadslid zijn prima is te combineren met de zorg voor een gezin. Voor het drukke Kamerlidmaatschap vind ik dat een ander verhaal. Waarom zouden alleen de mannen het politieke werk doen? Ze raken straks nog overwerkt.”"

Met dat laatste refereert Schippers aan het opstappen van SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. Hij moest stoppen met het parlementaire werk om zijn huwelijk te redden. Het feit dat alleen mannen drukke politieke banen bezetten, betekent niet dat alles ineens van een leien dakje gaat. Het zijn dus niet die superieure wezens die sommige conservatieve SGP'ers er wel eens van maken.
Hoe dan ook is het broodnodig dat de oogkleppen afgaan bij een deel van de SGP, en Schippers geeft er een prima voorschot voor. Enige verandering moet men echter niet op korte termijn gaan verwachten. Niet zolang de oerconservatieve Bert van Leeuwen nog de partijvoorzitter is, in ieder geval.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten