SGP stelt Kamervragen na artikel Jalta over antisemitisme

Geen categorieokt 13 2014, 12:08
Jalta heeft meteen impact!
Eerder vandaag zette de nieuwe website Jalta haar eerste artikel online. En wat voor één. Uit onderzoek van Jalta in samenwerking met het CIDI blijkt namelijk dat het aantal antisemitische incidenten in het afgelopen jaar verviervoudigd is, en dat tweederde van de aanvallen op joden, hun huizen en synagoges op het conto komen van allochtone moslims.
De situatie is zo erg geworden in ons land dat joodse Nederlanders - van een timmerman tot een activist, en van een huisvrouw tot een student - zich publiekelijk helemaal niet meer als jood durven te identificeren. Radicale moslims - en daar hebben we er nogal wat van in Nederland - hoeven maar een keppeltje te zien of ze draaien volledig door.
Zojuist sprak ik met een joodse kennis van me - een echte trots jood. Ook hij vertelde me dat hij, als hij over straat gaat, zijn ketting met davidsster snel onder zijn kleding verstopt en zijn kippa afdoet. De reden: doet hij dat niet dan wordt hij vrijwel zeker lastiggevallen door een groep hatelijke moslim-immigranten.
Het is werkelijk te triest voor woorden. Nog maar een paar jaar geleden riepen we om het hardst 'nooit meer', daarbij refererend aan jodenhaat en de Tweede Wereldoorlog, maar nu moeten joden etnisch onderduiken omdat ze anders hun leven - of in ieder geval hun bezittingen - niet zeker zijn. Schandalig.
Dit alles wordt nog erger door de reactie van het kabinet. Eerder dit jaar liet minister Opstelten weten dat hij het "leuk" vond dat joodse instellingen bewaking inhuurden, maar dat dit absoluut "niet nodig" was. U ziet: die man is het contact met de werkelijkheid totaal verloren. Hier een sfeerimpressie van hoe het er echt aan toe gaat in ons land:

[CIDI-baas Esther] Voet is niet de enige bekende Joodse Nederlander die wordt beledigd en bedreigd. Cool Cat-textielkoning Roland Kahn liet deze zomer weten dat hij het zat was: “Ik word niet alleen uitgemaakt voor ’vieze vuile Jood’ en met de dood bedreigd, ook mijn winkels zijn het mikpunt geworden. Ze dreigen die in brand te steken. Nu wordt mijn dochter die in Amerika woont ook nog eens bedreigd, mijn vriendin van islamitische afkomst eveneens,” zei Kahn eind juli tegen De Telegraaf. Nu wil hij er niet meer over spreken met de pers: “Dat heb ik mijn dochter beloofd.” Maar het zijn niet alleen bekende Joden die lijden onder de explosie van antisemitisme en de toegenomen dreiging aan hun adres.

Gelukkig zijn er politici die wél begrijpen dat het zo niet langer kan en dat er eindelijk moet worden ingegrepen. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop heeft furieus gereageerd op de feiten geciteerd door Jalta en laat weten bij de eerste volgende mogelijkheid Kamervragen te zullen indienen.

De toename van het aantal incidenten is schrikbarend. Het lijkt er steeds meer op dat de islamitische staten antisemitisme exporteren naar Europa, dus ook naar Nederland. Voor de SGP zijn de in dit artikel gepresenteerde cijfers reden om minister Opstelten morgen bij de Regeling van Werkzaamheden te vragen in hoeverre er daadwerkelijk wordt ingegrepen en vervolgd. De minister komt uit Rotterdam. 'Geen woorden maar daden' zou ik hem willen zeggen."

Met andere woorden: er gaat dus iets mee gebeuren. Eindelijk wordt er actie genomen - en de kans bestaat dat andere partijen zich bij de vragen van de SGP zullen voegen.
Op dag één van de proefweek heeft Jalta dus al meteen impact. Onthoud: deze cijfers waren door niemand onderzocht. Als Jalta er niet was geweest zouden zij verborgen zijn gebleven voor het publiek en zouden er geen Kamervragen over worden gesteld. De politiek zou dan blijven doen alsof er niets aan de hand is en bezorgde joden blijven uitlachen (zoals Opstelten tot nu toe heeft gedaan).
Het is noodzakelijk dat Jalta ook na deze week dit soort belangrijk werk kan voortzetten. Dat kan alleen als we ons samen voor Jalta inzetten, een abonnement nemen en vrienden en familie vragen hetzelfde te doen. Het is nu of nooit, Jalta moet 2.000 leden extra binnenhalen. Lukt dat niet dan is het einde oefening en kunnen de oude media op de oude gebruikelijke manier doorgaan, waardoor grote maatschappelijke problemen niet benoemd worden en ongemakkelijk nieuws onder het tafelkleed wordt geveegd - net zoals gebeurd is met deze cijfers over het aantal antisemitische aanvallen in ons land.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten