SGP wil verbod op dagelijks 'Allahoe Akbar' vanaf minaretten

Geen categorieokt 14 2016, 10:38
Er moet een einde komen aan de dagelijkse gebedsoproep, vindt de SGP.
Het nieuwe verkiezingsprogramma van de SGP wordt over twee weken gepresenteerd, maar partijleider Kees van der Staaij lichtte vandaag al een tipje van de sluier op over de inhoud. Zo wil de christelijke partij een verbod op de dagelijkse gebedsoproep vanaf minaretten. Vooral de woorden 'Allahoe Akbar' klinken niet als muziek in de oren van Van der Staaij, vertelt hij op Radio 1.

"We zijn hier niet in het Midden-Oosten. We hoeven het niet normaal te vinden dat er op zoveel momenten, met dat volume 'Allah is groot' door de straten schalt"

Het plan van de SGP is haalbaar, want er is geen grondwetswijziging voor nodig. Het recht van moskeeën om een gebedsoproep te doen valt onder de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting, maar de frequentie van die oproep kan worden ingeperkt middels de Wet openbare manifestaties. Er kan dus direct actie worden ondernomen om het aantal gebedsoproepen flink naar beneden te schroeven.
Overigens doen de meeste moskeeën in Nederland geen openbare gebedsoproep, maar een aantal laat dagelijks de minaretten schallen. Van der Staaij:

"We zien de afgelopen tijd dat er meer en meer irritatie ontstaat over deze gebedsoproepen," "We hoeven met onze vrijheden niet door te slaan."

Van der Staaij realiseert zich dat mensen als reactie op zijn voorstel zullen beginnen te zeuren over het geluid van kerkklokken. Daar heeft de christelijke politicus echter geen boodschap aan, want het geluid van kerkklokken past volgens hem bij de Nederlandse cultuur:

"Klokgelui is een Nederlands geluid, niet alleen voor de oproep tot gebed maar ook bij rampen en herdenkingen."

Zo is het maar net. Klokgelui is wezenlijk iets anders dan de gebedsoproep vanaf de minaret. Het is goed van de SGP dat ze dat verschil duidelijk durven te benoemen, in plaats van te doen alsof het hier om hetzelfde gaat. Bovendien verdient het lof dat het voorstel op zo'n manier is vormgegeven dat er geen grondwetswijziging voor nodig is, zodat het haalbaar is. De kans is dus best aanwezig dat er daadwerkelijk wat gaat gebeuren met dit voorstel.
Voor de mensen die naast een moskee wonen met een dagelijkse gebedsoproep, zou dat een hele opluchting zijn. Iedereen heeft het recht om in Nederland zijn geloof te belijden, maar elke dag 'Allahoe Akbar' door de speakers laten schallen gaat gewoon te ver.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten