snapshot7

Slacht uw spaarvarken maar! D66 'sluit niet uit' (lees: bevestigt) dat meer geld naar Europa gaat

Geen categoriefeb 22 2018, 18:00
En de wil van de meest Eurofiele partij van Nederland is tegenwoordig wet, dus zet deze extra uitgaven maar alvast in uw persoonlijke begroting.
Europa heeft honger. Heel veel honger, naar geld. Oké, dat heeft het altijd al gehad, maar het afgelopen anderhalf jaar is het nog een stuk erger geworden. Het Europese monster is door de jaren heen aardig uitgedijd door de vette bijdragen die de lidstaten jaarlijks haar kant op moesten gooien, en dat blijkt nogal verslavend. De koelkast zal vanaf volgend jaar met de Brexit echter een stuk minder goed gevuld zijn, en daar is Europa niet blij mee. Helemaal niet blij mee, zelfs.
In zo'n geval is er natuurlijk maar één verstandige oplossing: Europa moet op dieet. Ophouden met het sturen van ons belastinggeld naar terreurverheerlijkers als de Palestijnse Fatahbeweging bijvoorbeeld, of het steunen van allerlei culturele hebbedingetjes. Dat is tot nu toe ook het officiële standpunt van Nederland geweest, dat het liefste ziet dat Brussel wat minder uitgeeft. Nouja: zag.
De meeste landen van de Unie - vooral zij die geen nettobetalers zijn - zien dat echter anders: het is geen kwestie van een goed dieet, maar van het bijvullen van de koelkast. En als de Britten dat niet doen, dan mag de rest gewoon extra bijdragen totdat we weer op het oude niveau zijn. Of beter gezegd: boven dat niveau. Men is er namelijk eindelijk achter dat er toch wel wat geld nodig is voor écht belangrijke zaken als grensbewaking. Een prima iets natuurlijk, maar helaas kent men in Brussel de term "in plaats van" niet: men wil én geld uitgeven aan dit soort nuttige dingen, én het blijven verkwisten aan linkse hobby's. Doodzonde.
Eigenlijk wil Rutte III daar dus niet aan, maar D66'er Kees Verhoeven liet de Kamer vandaag al voorzichtig weten dat dat standpunt allesbehalve vaststaat:

De inzet is dat er geen extra geld gaat naar de Europese meerjarenbegroting - waarin een financieel gat komt door het vertrek van de Britten - en dat de EU extra taken op zich neemt. Het doel is dat dit met ,,gesloten beurzen" gebeurt, zei D66'er Kees Verhoeven in de Tweede Kamer. Om dit mogelijk te maken, wil het kabinet geld weghalen uit het landbouwfonds en minder geld reserveren voor achtergebleven regio's.

Maar Verhoeven wil geen loze beloftes doen. Hij kan niet ,,uitsluiten" dat er toch meer geld naar de EU gaat. Daar krijgen we dan wel iets voor terug zoals betere grensbewaking, zei de D66'er. Volgens hem staan de vier coalitiepartijen hier hetzelfde in. ,,D66 is wel duidelijker dan de andere coalitiepartijen", oordeelde Martin van Rooijen (50PLUS).

Oftewel: het verzet is al gebroken voordat het überhaupt echt kon ontstaan. Ja, als we Verhoeven mogen geloven is het een laatste optie voor zijn partij, maar nu hij zich bereid heeft getoond om deze uitkomst te accepteren zal Europa natuurlijk nooit meer genoegen nemen met minder. En dat heeft D66 slim bekeken: zij waren als dé Eurofiele partij bij uitstek altijd al voor een groter Europa, maar volgt hier officieel het kabinetsbeleid. Door het te formuleren zoals ze het hebben geformuleerd, hebben ze dat beleid echter vakkundig gesaboteerd.
Ja: Pechtold en zijn makkers zijn slinks - zoveel mag inmiddels wel toegegeven worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten