Slimme farmaceuten en hebzuchtige beleidsmakers maken arme patiënten

Geen categorieokt 18 2013, 11:29
Zorgmijden is het nieuwe woord van 2013, maar de regering maakt zich er niet druk om. Er kan nog wel 400 miljoen af van het zorgbudget. De 75 miljoen extra bezuiniging op medicijnen is te belachelijk voor woorden, maar was nodig om de 6 miljard voor Brussel te halen. Dit kabinet is nu al verantwoordelijk voor het feit dat een terminale man die nog maar een paar maanden te leven heeft, elke week 70 euro moet neertellen voor zijn medicijnen. Hoe zal dat beeld er volgend jaar uitzien?
De bezuinigingen op medicijnen zullen ongetwijfeld de patiënt treffen en niet de farmaceutische industrie. Hun lobby praktijken zijn ronduit indrukwekkend. In Europa gaat er jaarlijks zo’n 90 miljoen in om. Allemaal bedoeld om het beleid van regeringen te beïnvloeden, de beïnvloeding van artsen wordt namelijk steeds meer aan banden gelegd, dus zoeken ze het nu hogerop. Neem het Apollonetwerk, de deelnemers zijn stuk voor stuk grootverdieners op belangrijke topposities, die vast nog nooit met een lege portemonnee bij de apotheek hebben gestaan. Aangevoerd door twee vertegenwoordigers van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld met elk een winst van zo’n 10 miljard dollar. Gezamenlijk praten ze over de farmaceutische zorg in Nederland. Is het toeval dat een van deze farmaceuten (GSK) het vaccin tegen de Mexicaanse griep mocht leveren aan Nederland in 2009? Is hierover gepraat tijdens één van hun bijeenkomsten, gesponsord door het ministerie van VWS? Er zat altijd al een luchtje aan die griepaffaire en nu begint het toch een beetje te stinken. 
Niet alleen topambtenaren van het ministerie zitten in dit clubje, ook het CVZ en CBG zitten aan tafel, de onafhankelijke adviesorganen van de minister. Welke deals en bezuinigingen zijn hier afgestemd en uitgeruild? Prijsverlaging in ruil voor voorwaardelijke toelating van nieuwe nog niet geheel uitgeteste medicijnen? Ik vind het ronduit schokkend dat in Nederland topbeleidsmakers samen met farmaceuten in één club zitten die ook nog eens financieel ondersteund wordt door het ministerie van VWS. Door dit soort belangenverstrengeling vraag je je toch af of hier werkelijk de gezondheid van de Nederlandse burger centraal staat of dat het hier om pillen en winst maken gaat? We hebben niet voor niets onafhankelijke adviesorganen, dit soort netwerken zijn daarom eerder verdacht dan gewenst. Ambtenaren van VWS moeten per direct uit dit soort clubs stappen en het ministerie moet per direct stoppen dit soort clubs te sponsoren. Jammer dat ik geen meerderheid kreeg in de Kamer om hierover een debat te voeren. Zelfs de PvdA voelt zich blijkbaar geroepen om deze eliteclub te verdedigen, maar ja het is tenslotte hun staatssecretaris die het Apollonetwerk heeft opgericht.
De farmabedrijven zullen weinig merken van de bezuinigingen op medicijnen, ze blijven winsten maken zolang ze het beleid naar hun hand weten te zetten. Zelfs een boete van 3 miljard dollar kan GSK daar niet van afhouden.
Reinette Klever
Tweede Kamerlid Partij voor de Vrijheid
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten