Slotpeiling sleepwetreferendum: 53% gaat morgen vóór de wet stemmen

Slotpeiling sleepwetreferendum: 53% gaat morgen vóór de wet stemmen

De laatste peiling voordat morgen de stembussen opengaan voor het sleepwetreferendum geeft aan dat de voorstanders van meer bevoegdheden voor de AIVD in de meerderheid zijn. Maar liefst 53% gaat daarom vóór de wet stemmen. De tegenstanders liggen ver achter: op 38%. 13% weet het nog niet.

sleepwetpeiling

Ondanks de campagne van Arjen Lubach en anderen gaat het sleepwetreferendum morgen uitlopen op een teleurstelling voor de organisatoren. Dat berekenden EenVandaag en Ipsos vandaag in de laatste peiling voordat morgen de stemlokalen zich openen voor burgers die willen deelnemen aan deze oefening van directe democratie.

Maar liefst 53% van de Nederlanders zal in het raadgevende referendum vóór het uitbreiden van de aftapbevoegdheden van diensten als de AIVD en de MIVD stemmen. Slechts 38% vindt het geen goed idee dat de overheid straks gegevens over onschuldige burgers sleepnetsgewijs kan binnenhalen via het internet. 13% weet het nog niet. Daarbij zullen er flinke verschillen zijn tussen de diverse generaties, zo voorspellen Ipsos en EenVandaag:

"Kiezers onder 35 jaar zijn verdeeld over de wet (41% stemt voor). Maar 55-plussers zijn dat niet: een duidelijke meerderheid (60%) is van plan voor te stemmen. Ouderen zijn ook nog eens zekerder van hun stem: slechts één op de tien (10%) twijfelt nog over de stemkeuze. Bij de jongeren weet bijna een kwart (23%) vlak voor het referendum nog niet wat te stemmen."

Ook zal de opkomstdrempel van 30% vermoedelijk makkelijk gehaald worden. EenVandaag en Ipsos laten daar niets over los, maar Maurice de Hond liet daar gisteren zijn licht over schijnen: hij voorspelt bij het referendum een opkomst van zo'n 40%. Dat is ruim boven het minimaal vereiste.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer