Spaanse leger vindt dode en verlaten ouderen in bejaardentehuizen: beschrijving van enorm drama

Spaanse leger vindt dode en verlaten ouderen in bejaardentehuizen: beschrijving van enorm drama

Oudere patiënt houdt hand vast in ziekenhuis. Stock photo via Shutterstock.com, Diego Cervo

Het Spaanse leger heeft een gruwelijke ontdekking gedaan tijdens het desinfecteren van bejaardentehuizen. Het Spaanse zorgsysteem is kennelijk zó erg overbelast, dat diverse ouderen al dagenlang volledig aan hun lot zijn overgelaten!

Fiasco
Waar Italië tenminste nog het voordeel heeft dat Lombardije zo'n beetje de beste ziekenhuizen ter wereld heeft, is dat voor Spanje absoluut niet het geval. Met alle gevolgen van dien. Bij het desinfecteren van bejaardentehuizen kwamen ze tegen wat door het Spaanse ministerie van Defensie als volgt wordt beschreven: "Sommige bejaarden waren al overleden. Sommige ouderen hadden al dagen geen hulp meer gekregen en werden aangetroffen in slechte onhygiënische omstandigheden. Sommige patiënten waren bovendien besmet met het coronavirus."

Angst voor besmetting
Het gaat om meerdere bejaardentehuizen in verschillende steden, die in sommige gevallen door het zorgpersoneel in de steek gelaten lijken te zijn. Één mogelijke verklaring hiervoor is angst. Een gebrek aan mondkapjes, beschermende kleding en andere hygiënemiddelen is daar een feit. En hierdoor raken zowel zorgpersoneel als patiënten makkelijker besmet. Die angst is trouwens zeer gegrond.

Besmet maar geen vervanger
Er zijn al ruim 5.000 Spaanse zorgmedewerkers ziek geworden. Een tweede verklaring voor dit drama wordt gegeven door RTL-correspondent Alex Tieleman, die zegt: "En als ze zich ziek melden zijn er überhaupt geen vervangers om hun werk over te nemen. Er voltrekt zich een ramp in de zorg in Spanje, en daar is dit een sterk voorbeeld van."

Er zijn nog tien wachtende doden voor u
En dan nog een schrikbeeld: er is een wachttijd ontstaan voor het ophalen van lichamen. Soms liggen patiënten die overleden zijn wel meer dan een dag dood in bed voor ze worden opgehaald. De zorgmedewerkers kunnen ze dus niet eens altijd uit het tehuis halen, zelfs al hebben ze hun angst voor besmetting overwonnen en hoeven ze nog geen vervanger voor henzelf te regelen. Het Spaanse zorgsysteem is gewoon overbelast.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties