Speciale website voor hulp bij scheiden van de Belastingdienst

Speciale website voor hulp bij scheiden van de Belastingdienst

Leuker kan de Belastingdienst het vaak niet maken, maar wel makkelijker. Zo blijkt maar weer na de lancering van een gloednieuwe website voor fiscale vragen rond echtscheidingen. Wat moet je precies doen als je samen een koophuis hebt? Wat gebeurt er met de belastingaangifte en hoe zit het met alimentatie?

Op de gloednieuwe website van de belastingdienst worden deze – en nog veel meer vragen – onder de loep genomen en wordt zo nodig gepersonaliseerd advies gegeven. De aanleiding voor het opzetten van de website is het gestegen aantal scheidingen in ons land (33.363 in 2013 volgens het CBS) en het feit dat door de emotionele stress van een scheiding vaak belangrijke fiscale zaken onderaan de prioriteitenlijst komen te staan.

Eigenaar koophuis

Een van de meest voorkomende problemen na een echtscheiding is het doen van de eerstvolgende belastingaangifte nadat beide partners uit elkaar zijn gegaan. In de tussentijd is voor veel mensen de woon- en financiële situatie flink veranderd. In het geval van een koophuis is een van de twee partners waarschijnlijk in het huis blijven wonen of zelfs eigenaar geworden. Soms blijven beide partijen eigenaar, maar woont er maar een van de twee nog in het huis.

Als je zelf volledig eigenaar bent maar de andere partner woont in het huis dan kun je bij de belastingaangifte het zogenaamde eigenwoningforfait optellen. Dit bedrag is afhankelijk van de WOZ-waarde van het huis wat door de gemeente wordt beslist. Als de andere partner geen huur aan de eigenaar betaalt mag deze dit bedrag aftrekken als ‘betaalde alimentatie’.

In het geval dat beide partners eigenaar zijn gebleven maar een van de twee nog in het huis woont dan wordt het bedrag van de eigenwoningforfait door tweeën gedeeld. De eigenaar die nog in het huis woont moet daarnaast nog 50% van de eigenwoningforfait opgeven als ‘ontvangen alimentatie’.

Echtscheidingsbemiddeling

Naast de lastige emotionele kant van het verhaal en het moeilijke fiscale gebeuren komt er ook nog een zakelijke kant kijken bij een echtscheiding. Er moeten namelijk afspraken worden gemaakt over een eventueel koophuis, de belasting en eventueel de kinderen. In veel gevallen loopt dit proces stroef vanwege de emotionele stress bij beide partijen. In dat geval kan de rechter of bemiddelaar beslissingen maken.

Deze is altijd onafhankelijk en kiest geen partij voor een van beide partners. De bemiddelaar zorgt er juist voor dat beide partijen de eigen kant van het verhaal kunnen vertellen en dat er naar beide verhalen door een eventuele rechter eerlijk wordt gekeken. Na verschillende fases in het proces worden er uiteindelijk oplossingen toegepast die voor beide partijen werkzaam zijn. Deze worden dan in een zogenaamd vaststellingsovereenkomst zwart op wit gezet.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer