Sportwereld: een doofpot voor seksueel misbruik

Sportwereld: een doofpot voor seksueel misbruik

Er blijkt zeer weinig communicatie te zijn tussen sportclubs en de politie, tenminste als het om seksueel misbruik gaat. De stroom van verhalen en onderzoek kwam op gang nadat in het Verenigd Koninkrijk veel sporters, en voornamelijk voetballers, meldden dat ze seksueel misbruikt waren.

https://www.youtube.com/watch?v=ZYIYxIlqJ10

Bureau Beke en de Vrije Universiteit van Amsterdam zijn in een onderzoek tot de conclusie gekomen dat sportclubs en bonden niet goed de meldingen van misbruik afhandelen. Binnen sportclubs worden meldingen vaak afgehandeld als informatieve meningsverschillen of incidenten die vooral niet naar buiten moeten komen. Dit heeft dat te maken met 'angst voor de reputatie van de club'.

Zo zie je dat de formele en informele status van sportclubs belangrijker worden geacht dan de meldingen van seksueel misbruik. Kinderen worden getekend voor het leven en de daders kunnen hun gang blijven gaan. Dit beleid moet veranderen en we moeten niet wegkijken bij dit soort problemen.

Sportclubs zijn plaatsen waar veel kinderen een aanzienlijk deel van hun jeugd doorbrengen en waar ze worden gevormd, net als bij scholen. Het hoort daarom juist een plek te zijn waar dit soort problemen serieus worden genomen en er een streng beleid wordt gevoerd waar de slachtoffers iets aan hebben.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties