Spreker van Egyptisch parlement: we zullen de grondwet herzien

Geen categoriefeb 02 2011, 12:45
De spreker van Egyptes parlement heeft zojuist gezegd op de staatstelevisie dat de grondwet van het land in de komende 2,5 maanden grondig herzien zal worden, zodat er eerlijke en democratische verkiezingen kunnen plaatsvinden.
De aankondiging kwam een dag nadat president Hosni Mubarak zei niet mee te doen aan de aankomende verkiezingen.
Hoewel beide toezeggingen een verandering van jewelste zijn neemt een deel van de demonstranten er geen genoegen mee. Zij eisen dat Mubarak per direct opstapt en dat er een overgangsregering wordt benoemd die erop moet toezien dat de verkiezingen later dit jaar eerlijk verlopen.
Ik zeg 'een deel' omdat er ook demonstranten zijn die vinden dat het tijd is om weer aan het werk te gaan en de aangekondigde veranderingen af te wachten. Zij zijn tevreden met Mubaraks toezeggingen. Deze demonstranten zijn degenenen die als eersten de straat opgingen vorige week: seculiere, liberale jongeren. Ze willen dat het nu weer rustig wordt, ook omdat ze bang zijn dat doorgaan met demonstreren de beweging de steun van het volk kost. En dat moet natuurlijk ten koste van alles voorkomen worden, vinden zij.
Het deel dat maar door blijft demonstreren bestaat vooral uit leden van de Moslim Broederschap. Zij ruiken hun kans. Het land verkeert in een staat van chaos; een beter moment om de macht te grijpen is moeilijk denkbaar. Zij willen dat Mubarak meteen aftreedt en het land verlaat.
Als je enigszins geïnteresseerd bent in een goede afloop kun je eigenlijk alleen maar hopen dat de grondwet herziening er inderdaad komt en dat Mubarak op enigszins verantwoordde en rustige wijze de macht kan overdragen. Er is langzamerhand geen haar op mijn hoofd die er nog aan twijfelt dat de Islamisten dit machtige Arabische land overnemen als het regime-Mubarak vandaag of morgen valt.
Een geleidelijke machtsoverdracht is het beste: snelle revoluties in dit soort landen lopen vaker wel dan niet slecht af. En dat kunnen zowel Egyptenaren, als Arabieren én het westen zich niet veroorloven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten