Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) bang voor strenger grensplan van Duitse minister Seehofer

Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) bang voor strenger grensplan van Duitse minister Seehofer

In Duitsland heeft Angela Merkel al bonje met de minister van Immigratie Seehofer, want die wil een plan uitvoeren aangaande het strenger maken van de grenscontroles. Merkel wil een Europese oplossing, maar Seehofer wil daar niet aan denken. Hij moet ook vooral rekening houden met lokale verkiezingen in Beieren, waar hij geen stemmen wil verliezen aan Alternative für Deutschland. In Nederland begint de politiek nu ook wel te zweten.

Staatssecretaris Harbers vraagt zich af hoe het verder moet als Seehofer het conflict wint en als hij inderdaad de grenzen verder wil sluiten. ,,Dat zou heel vervelend zijn. Want dan ben je ook klaar met Schengen'', zegt de staatssecretaris met een verwijzing naar het verdrag dat ervoor zorgt dat Europeanen vrij van het ene naar het andere Europese land kunnen reizen. ,,De enigen die daar last van hebben zijn forenzen, vakantiegangers en truckchauffeurs.''

Volgens Harbers komt iedereen er slechter uit, als het plan van Seehofer wordt uitgevoerd. Dat is natuurlijk onzinnig om te stellen, want er zitten juist wel voordelen aan het instellen van strengere grenscontroles. Dat die forenzen en vakantiegangers er last van hebben, tja, dat vind ik met betrekking tot immigratie en de veiligheid dan niet zo heel erg boeiend.

Er moet altijd een goede afweging gemaakt worden met betrekking tot beleid, wat zijn de voordelen en nadelen? Als we kijken naar dit onderwerp, dan is het heel erg politiek beladen, maar is er inhoudelijk zeker nog wel wat voor te zeggen. We moeten geen heilige huisjes creëren, want de context verandert altijd en de kennis over onderwerpen ontwikkelt zich ook. Kijk naar de context en de consequenties, ook al is het politiek beladen. Harbers is van dezelfde school als Merkel, want hij wil dit Europees regelen. Daarom valt er ook nog vraagtekens te zetten achter zijn mening aangaande dit onderwerp.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties