SP'er Sadet Karabulut strijdt tegen militair ingrijpen: ''De oorlog tegen terrorisme is faliekant mislukt''

SP'er Sadet Karabulut strijdt tegen militair ingrijpen: ''De oorlog tegen terrorisme is faliekant mislukt''

In de wereld barst de strijd los tussen meerdere landen, zij het op politiek gebied of op militair gebied. In Afrika en het Midden-Oosten zijn we als Westen al heel lang actief en eindigt de ene missie, dan begint er wel een andere missie. De pacifisten van de SP zijn het zat en in een goed interview legt Kamerlid Karabulut goed uit waarom ze zo tegen dat interventionisme zijn. Daarin staan ze niet alleen, Donald Trump is ook met deze motivatie gekozen.

,,Er zijn natuurlijk concrete resultaten: Saddam Hoessein is weg, Osama bin Laden is gedood en IS heeft niet langer een kalifaat. Maar tegelijk zijn IS en IS-achtige organisaties niet verslagen. Sterker: de chaos na de illegale invasie in Irak in 2003 door de VS en de internationale coalitie - inclusief politieke steun van Nederland - heeft ook IS voortgebracht. Ik zal nooit een dictator verdedigen, maar zonder die oorlog was IS er nooit geweest.''

In het Westen zijn we daar nog weleens blind voor. We doen heel moralistisch als het gaat om dit soort militaire missies, maar ellende brengt alleen nog maar meer ellende voort. De ene groepering kan ontstaan door de vernietiging van de andere groepering. Wie doet alsof we door al het militaire geweld een goede reputatie zouden krijgen als Westerse landen, die heeft niet zo lang nagedacht over die stelling.

,,IS ís niet verdreven. Er zijn nog duizenden strijders en de ideologie is niet weg. Uit onderzoek blijkt dat na 2001 het aantal terroristische groepen is gegroeid, het aantal terroristische strijders van 30.000 naar 110.000 ging en het aantal aanslagen wereldwijd steeg van een kleine 2000 naar 15.000.''

Het resultaat is nu juist nog meer chaos, meer terrorisme, meer onveiligheid. Het werkt niet. Westerse bommen zijn ook een voedingsbodem voor extremistische groepen. Denk aan een bruiloft waarbij door een bombardement onschuldige slachtoffers vallen. Door die onvrede kunnen jihadisten ook rekruteren.''

Een uitstekend voorbeeld van wat ik net zei. IS is niet verslagen, want ideeën zijn 'bulletproof'. Die kan je niet neer maaien. Er zijn meerdere partijen schuldig aan het goedpraten van oorlogen of oorlogsmissies, daar hebben we niets aan. We moeten erkennen wat we doen en wat de consequenties zijn van onze acties. We moeten niet aan oorlogsmissies beginnen, omdat we heel stoer willen overkomen, of dat we een goede reputatie willen hebben bij andere grotere landen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties