Staatssecretaris Mona Keijzer naïef over Brazilië: ''Corruptie? Daar moet ik mij in verdiepen.''

Geen categorieaug 20 2018, 10:00
Onze staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, is op een trip met grote bedrijven naar Brazilië. Ze is op een handelsmissie in het Latijns-Amerikaanse land. Een land dat lange tijd geteisterd is door economische achteruitgang en last heeft van corruptie in alle bestuurslagen. Veel mensen weten dit, maar Keijzer lijkt met een bijna kinderlijke naïviteit naar dat land toe te gaan.
Op de vraag waarom Keijzer juist nu naar Brazilië gaat, terwijl het niet meer zo 'booming' is als eerst, geeft ze op een optimistische manier antwoord:

,Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt. Het ging wat slechter, maar inmiddels gaat het stukken beter met de Braziliaanse economie. Het is juist goed om er nu te zijn, om de banden aan te halen. Nederland is de vierde mondiale importeur qua grootte van Brazi-liaanse goederen, na China, de Verenigde Staten en Argentinië. En we exporteren voor 3,3 miljard euro naar Brazilië."

Allemaal goed en wel tot nu toe, je kan inderdaad op dit soort momenten juist een goede buit binnenhalen. Handel is handel en je wordt er niet slechter van als land. Al moet ik wel zeggen wat de gemiddelde MKBer in vredesnaam heeft aan deze trip. Zoals ik al zei, Keijzer heeft alleen grote bedrijven meegenomen, zoals Heineken. Dit soort handelsmissies bevorderen multinationals en grote bedrijven, terwijl dezelfde kansen niet geboden worden aan het gemiddelde bedrijf in Nederland.
De journalist van het Algemeen Dagblad, waarin het interview gepubliceerd is, wijst haar daarna op het feit dat corruptie nogal een groot probleem is in Brazilië. Keijzer lijkt geen idee te hebben waar de journalist het over heeft, of ze doet alsof, en denkt hardop na:

,,Dat vind ik een interessante vraag. Daar zal ik me toch eens in moeten verdiepen. Dat heb ik nog niet gedaan. Ik ben nu met name bezig met het dossier econo-mische samenwerking. Daar ligt wat mij betreft de nadruk op."

Pardon? Een interessante vraag? Als je op handelsmissie gaat dan zou ik toch echt eerst willen weten of er veel of weinig corruptie is. Ik zou überhaupt willen weten met wat voor economie en land ik te maken heb. Je er even nog in verdiepen terwijl je al op een handelsmissie bent maakt je of heel naïef, of heel onbekwaam. Of je weet het heus wel, maar wil niet tegen de schenen van de Braziliaanse overheid aan schoppen. Dat lijkt mij eerder het geval, maar het staat niet netjes dat ze dit antwoord geeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten