ProRail waarschuwt: 'binnen tien jaar is het spoor vol en is de grens bereikt'

Geen categorieaug 20 2018, 9:00
Voor GroenLinks-politici die dachten dat het openbaar vervoer de toekomst was, die moeten nog maar eens achter hun oren krabben. Het spoor nadert namelijk haar limiet. Het kan maar een maximum aantal mensen faciliteren in het vervoer van een plek naar de ander. ProRail heeft een officiële waarschuwing gegeven: binnen tien jaar is het klaar.

"Het past nog wel, maar we merken dat we langzaam aan de grens van het netwerk beginnen te komen", zegt Wouter van Dijk, directeur vervoer en dienstregeling van ProRail. "Er komen steeds meer treinen. Ook de NS heeft nieuwe treinen besteld. We bekijken nu samen waar we die neer kunnen zetten en dan wordt het krap. Ik denk dat we het tot 2025-2030 nog wel redelijk kwijt kunnen. Maar daarna moeten we gaan nadenken over andere oplossingen."

'Maar dan leggen we toch meer spoor aan?', hoor ik de mensen zeggen. Neen, ProRail is daar ook duidelijk over, daar is gewoon te weinig ruimte voor. We kunnen innoveren, andere treinen, kortere remspoor, dat zou allemaal nog enigszins helpen. Dat neemt niet weg dat we gewoon het maximum naderen. Vol = vol.
Dat wordt dus proppen mensen! Al kan ik mij heel goed voorstellen dat er mensen zullen zijn die de eersteklas willen afschaffen, om ruimte te besparen. De massa verdringt dus uiteindelijk de kwaliteit. Een hopeloze grijze toekomst, op het spoor!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten