Stagiair bij politie op non-actief gezet wegens sympathie voor ISIS

Geen categorieapr 21 2015, 10:11
Dat lijkt me inderdaad een goede reden om de samenleving tegen hem te beschermen, ja.
Goed van de Belgische autoriteiten dat ze dit figuur nauwlettend in de gaten hielden en vervolgens ingrepen. Toch is er een 'maar': de man had ondertussen al flink wat schade veroorzaakt.
De federale politie in België heeft een stagiair op non-actief gezet, omdat hij op zijn Facebookprofiel sympathiseerde met terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De stagiair had op dat moment al twee dagen toegang tot de privégegevens van hooggeplaatste officieren. Dat meldde de Belgische krant Het Laatste Nieuws dinsdag.
De 22-jarige Bilal E.B. gebruikte die twee dagen o.a. om veel foto's te maken van zijn bewaakte werkplek. En dat is niet alles: hij stelde ook veel vragen over het gebouw, waardoor zijn collega's het gevoel kregen dat het niet helemaal pluis was.
De leerling probeerde een keer binnen te komen bij het kantoor van commissaris-generaal Catherine De Bolle. Naar eigen zeggen om met haar op de foto te gaan.
Het goede nieuws is natuurlijk dat de autoriteiten redelijk snel - niet snel genoeg, maar toch - ingrepen toen ze in de gaten hadden dat het niet helemaal goed zat. Dat is een hele verbetering ten opzichte van situaties waarin dit soort types met van alles en nog wat wegkomen.
Toch moet je je afvragen hoe Bilal E.B. in vredesnaam door de politiescreening kwam. Als hij inderdaad op Facebook duidelijk maakte dat hij sympathiseerde met ISIS had zijn stageverzoek nooit goedgekeurd mogen worden. Hoe kon hij het gebouw binnenkomen? Waarom werd er niet beter gecontroleerd?
Het zijn vragen die de Belgische politie razendsnel moet beantwoorden... en de Nederlandse autoriteiten doen er verstandig aan om daar het één en ander van te leren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten