VNL: Yep, Bram Moszkowicz is onze lijsttrekker

Geen categorieapr 21 2015, 11:08
We gaan het zien.
VNL heeft Bram Moszkowicz vandaag officieel gepresenteerd als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen. Joram van Klaveren, Johan Driessen en Laurence Stassen laten weten dat ze erg blij zijn met de oud-strafpleiter en dat ze de toekomst vol goede moed tegemoet zien.
VNL heeft met Bram Moszkowicz een bekende en aansprekende persoonlijkheid gevonden die over de juiste kwaliteiten en levenservaring beschikt om zich in de politieke arena staande te houden. Uit een enquete van Maurice de Hond blijkt dat Bram zeer populair is bij de rechtse kiezer: meer dan een derde van de VVD-achterban en de meerderheid van de PVV-kiezers ziet Bram als een aanwinst voor de Nederlandse politiek. Dat biedt heel veel perspectief voor de toekomst.
Niet geheel verrassend zal Moszkowicz natuurlijk aanwezig zijn bij de eerstvolgende ALV van VNL, zodat de leden kennis met hem kunnen maken. Als ik het zo een beetje kan inschatten zal die ALV bijzonder druk bezocht worden, zeker voor een relatief kleine partij. Moszkowicz maakt namelijk flink wat los in de mensen. In sommige - of, zoals uit de peiling blijkt in véél - gevallen op een positieve manier, maar soms ook op een duidelijk negatieve wijze. Zie Louis Bontes' aankondiging dat hij het voor gezien houdt bij VNL.
Bontes stapt ongetwijfeld op omdat hij niet vindt dat hij, als trouwe diender, kan samenwerken met een strafpleiter die uit de advocatuur is gegooid en die beschuldigt wordt van onethische praktijken. Vanuit zijn perspectief bekeken - en met zijn achtergrond - is dat eigenlijk best logisch. De andere VNL'ers zagen dat ongetwijfeld ook wel aankomen.
Toch betekent dit niet dat VNL een fout heeft gemaakt door Moszkowicz te vragen. Bram is een geweldige debater die je niet zomaar even onder de tafel praat. Het enige voorbehoud is dat hij bij de debatten rustig moet blijven en zich niet uit de tent moet laten lokken. Hij heeft een behoorlijke ego; die moet hij - voor de camera tenminste - enigszins onder controle houden.
Als het dat lukt heeft VNL gewoon een lijsttrekker die veel mensen aanspreekt en die de partij mogelijk toch echt een paar zetels kan bezorgen bij de verkiezingen. Als nieuwe partij is dat je doel: je hoeft niet meteen 15 zetels binnen te slepen. Een begin van een paar zetels is goed genoeg.
Overigens is het opmerkelijk dat Moszkowicz tijdens zijn persconferentie zijn schrapping uit de advocatuur absoluut niet uit de weg ging. Hij begon er zelf aan, en legde uit wat het effect op hem is geweest. Hij stond opeens alleen - "wat mij resteerde was mij lijf en mijn koffer met kleding. En het besef dat ik wist dat ik een opdracht had: dat mijn kinderen en hun kinderen" een veilige, vrije toekomst hebben, aldus Moszkowicz. Ook nam hij verantwoordelijkheid voor zijn daden uit het verleden - "daar heb ik zelf aan bijgedragen."
Hij heeft veel geleerd, zegt hij. Het belangrijkste? Hij is niet meer bang om "te vallen," of om "neergesabeld te worden door de media." Hij heeft geleerd dat hij vanuit "mijn koffer kan leven," en dat hij zich dus niet druk hoeft te maken om de meningen van anderen.
Al met al was het een prima start, óók voor een man die toch wel controversieel is. Ook deelde hij zijn politieke visie, welke behoorlijk opbouwend, positief en optimistisch was. Nederland heeft zo'n klassiek-liberaal geluid jaren gemist.
Ja, ik heb er wel vertrouwen in. Het wordt hoe dan ook bijzonder interessant om te zien of Moszkowicz zich staande weet te houden in het politieke geweld in Den Haag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten