Staking ontwricht het regionale openbaar vervoer: is staken nog wel van deze tijd?

Geen categorieapr 30 2018, 11:00
Er is voor vandaag en morgen een staking gepland. Het streekvervoer en het regionale openbaar vervoer wordt ontwricht door initiatief van de vakbonden, omdat ze al een tijd lang onderhandelen over onder andere het loon en de werkdruk. De werkgevers probeerden er juridisch nog een stokje voor te steken, maar uiteindelijk kunnen de stakingen toch doorgaan.

"Het is zeker niet allemaal kommer en kwel, maar er moeten zeker bepaalde dingen veranderen", vertelt een buschauffeur in Utrecht die vandaag het werk heeft neergelegd. "Het is de werkdruk, ook voor de oudere chauffeurs natuurlijk. En er zitten heel veel diensten bij die niet te halen zijn met de huidige infrastructuur."

En ook plaspauzes zijn een punt van zorg. "Soms houd ik het op om de bus maar niet te hoeven verlaten", zegt de chauffeur. "Er zijn onderweg wel voorzieningen om een plas te kunnen doen, maar daar moet dan wel de tijd voor zijn."

Veel mensen vragen zich hardop af of staken nog wel een goed middel is in deze 'moderne tijden'. Is het niet iets voor de vorige eeuw? Is het niet gedateerd? Die mensen moeten zich afvragen wat deze werknemers dan anders zouden kunnen doen om tegen negatieve ontwikkelingen effectief in te kunnen gaan.
Men moet niet voor alles en nog wat gaan staken, maar het blijft een middel dat als uiterste noodzaak gebruikt kan worden. Juist in deze 'moderne tijden' waarin multinationals meer de dienst uitmaken dan vroeger. De markt is veranderd en niet specifiek ten goede in een aantal opzichten. Helaas, maar we moeten de nuance hierbij inbrengen.
Een ontwikkelingen die negatiever is dan vroeger, is dat door de massaliteit van tegenwoordig, staken een veel grotere invloed heeft op de omgeving. De schade is groter en de samenleving raakt meer ontwricht. Het is niet meer 'vredig staken', waarbij alleen de werkgever geraakt wordt. De samenleving raakt door de digitalisering en modernisering steeds meer verwikkeld en dan heeft staken dus een kwalijker gevolg. Daar moeten de stakers dan weer over nadenken. Houd in elk geval rekening met de stakingen als u buiten de Randstad woont!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten