Steeds meer politici pleiten voor kortere asielprocedure: 'te veel ruimte om in beroep te gaan'

Geen categorienov 10 2018, 8:00
Langzaam maar zeker komen onze volksvertegenwoordigers dan toch tot de conclusie dat die hele asielprocedure bij ons toch niet helemaal soepel verloopt. Steeds meer Kamerleden pleiten voor een strakkere procedure, van 'ééndagstoetsen' tot minder ruimte om in beroep te gaan. Dat meldt De Telegraaf.
De meest recente cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wijzen uit dat gelukszoekers uit veilige landen gemiddeld drie weken in procedure zijn. Stichting Vluchtelingenwerk meent zelfs dat dit nog verder gestegen is. Toevallig is ook dat juist deze groep asielzoekers voor de meeste overlast zorgt.
Volgens Vluchtelingenwerk is de hoofdoorzaak voor die lange wachttijden een gebrek aan 'goede beslismedewerkers'. IND heeft er in totaal 350 ontslagen de afgelopen jaren, beetje raar om zoiets midden in een migratiecrisis te doen maar dat zal wel aan mij liggen...
Maar goed, die 350 beslismedewerkers moeten dus vervangen worden door groentjes, die natuurlijk ingewerkt moeten worden. Dat inwerken duurt ook weer een jaar en tot die tijd breekt 'geluk zoekend Afrika' de tent bij ons mooi af. Wanneer ze wél bericht krijgen, wat natuurlijk een afwijzing is, gaan ze gewoon in beroep en begint het feest weer van voor af aan.
Hier zijn steeds meer Kamerleden wel een beetje klaar mee. VVD, CDA, PVV en SP voeren langzaam de druk op om hier wat aan te gaan doen. Staatssecretaris Harbers van Justitie moet ingrijpen, maar weet nog niet precies hoe. De één wil dus een 'ééndagstoets' en de ander wil het recht op beroep inperken voor deze groep. Het één sluit het ander niet perse uit natuurlijk.
Opvallend is dat alle voorgenoemde partijen met een voorstel voor een strikter beleid komen, behalve SP-Kamerlid Van Dijk. Hij pleit voor betere voorlichting bij asielzoekers zodat ze zelf hun kansen in kunnen schatten wanneer in beroep gaan zin heeft. Alsof het een asielzoeker uitmaakt of zijn extra gratis kans op asiel nou 1% of 20% kans van slagen heeft...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten