STELLINGNAME: “De Westerse beschaving is superieur”

Geen categoriemei 07 2019, 19:59
De stelling "de Westerse beschaving is superieur" kan je een hoop gedoe opleveren. De stelling poneren leidt steevast tot scheldpartijen: ‘racist, fascist, neonazi’ enzovoorts. Komt zo’n attitude tegenover deze stelling het debat ten goede? Zijn er verboden uitspraken in de Westerse democratieën in de 21ste eeuw?
Steeds vaker horen we dat ‘wij’ niet deugen, dat wij leven in een asociale, egoïstische samenleving, dat wij als collectief een gevoel van schaamte moeten hebben ten opzichte van ons verleden. Linkse partijen zoals GroenLinks komen nu in verzet tegen deze ‘immoraliteit’ en promoten nu zelfs positieve discriminatie. Een soort van haat tegen het eigene is het eigenlijk. Of zoals Thierry Baudet (FVD) het noemt: oikofobie.
Als je een getinte huidskleur hebt of homoseksueel bent krijg je voorrang bij een sollicitatie. Dit druist in tegen het fundament van onze westerse cultuur: gelijkwaardigheid ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht etc. Waarom is het zo moeilijk om trots te zijn op elementen van deze prachtige beschaving, zoals het kapitalisme, de technologische vooruitgang, religieuze tolerantie en de democratische vernieuwingen in de 19e en 20ste eeuw?
Het gebrek aan wereldkennis of een fundamentalistische kijk op de wereld is één van de eigenschappen van tegenstanders van de stelling. Zij lijken zich echter niet te beseffen dat je in Saudi-Arabië de doodstraf kunt krijgen voor het afzweren van de Islam of het praktiseren van homoseksualiteit.
Het kapitalisme vinden velen van deze GroenLinks-ideologen een immoreel systeem, terwijl de huidige wereld het 120 keer beter doet dan in 1800 toen het kapitalisme in haar huidige vorm zo'n beetje tot ontstaan kwam. Door de beoefening van dit relatief nieuwe systeem daalde de wereldwijde armoede razendsnel en werd de armoede gehalveerd, aldus econoom en hoogleraar Deirdre McCloskey.
Maar van dankbaarheid of enig besef lijkt geen sprake.
Het is een morele verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ook de volgende generatie de vrijheden waardeert en niet vanzelfsprekend vindt. Daarom mogen we die trots op de Westerse beschaving best wat meer promoten onder scholieren. Meer dan 50 procent van alle landen ter wereld is namelijk géén democratie en slechts beperkt vrij, maar heeft een autoritair regime of een schijndemocratie.
We mogen trots zijn op onze unieke normen, waarden en opvattingen. En die trots zorgt voor meer sociale cohesie en dat Nederlanders een nóg gelukkiger leven leiden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten