Bootmigrantensloep Sea-Watch 3 mag weer uitvaren, strengere regels pas vanaf augustus van kracht

Geen categoriemei 07 2019, 21:00
Het leek er even op dat het schip Sea-Watch 3 definitief aan de ketting zou komen te liggen, maar dit bleek te voorbarig. De Rijksoverheid legde het schip aanvullende regels op, maar na het aanspannen van een kort geding door de bemannen mag men toch het ruime sop kiezen.
Volgens de rechter in Den Haag gelden de regels pas vanaf augustus 2019 en niet eerder. Het schip zal uitvaren om migranten te redden, een nobel doel, maar deze mensen waarschijnlijk ook transporteren naar Europa. En dat laatste is dus precies wat men niet wil. Volgens velen is dat namelijk mensensmokkel.
Tevens is het een redundant schip op de Middellandse Zee als het gaat om reddingsoperaties. De kustwacht patrouilleert namelijk ook al. Al kan het geen kwaad ware het niet dat de meeste Europeanen het 'not done' vinden dat het schip vervolgens de drenkelingen in Europa afzet.
Afgelopen maanden waren verschillende 'mexican standoffs' tussen Europese regeringen en de bemanning. Zo probeerde het schip regelmatig de Europese havens te bereiken. De bemanning van het schip vond de commotie die ontstond vanwege de mensensmokkel overdreven en profileerden zich als slachtoffer. De rechter stelt hen dus vooralsnog in het gelijk! Dit betekent concreet dat staatssecretaris Mark 'dit is de laatste keer' Harbers (VVD) de kans loopt dat zijn belofte (die hij al een keer had verbroken) nogmaals breekt.
Dat is natuurlijk geen verassing, maar tegelijkertijd is het dat wel omdat CDA-Mejuffrouw van Toorenburg hard van leer trok en niemand het vrouwelijke Kamerlid normaal gesproken durft te weerstaan als de bliksem uit haar ogen schieten. Maar dit keer dus wel.
De Sea-Watch 3 vaart binnenkort weer uit om wat bootmigranten af te leveren. Maar vanaf augustus is het dan definitief voorbij. Ten minste dat hopen we. Het staat de bemanning natuurlijk vrij om de drenkelingen terug te brengen naar de kust waar zij vandaan kwamen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten