Theo Hiddema (FVD) blijft zitten waar hij zit: de Tweede Kamer

Geen categoriemei 28 2019, 21:00
Theo 'Hiddemeister' Hiddema (FVD) kreeg flink wat stemmen van de leden van de Provinciale Staten van Zuid-Holland en er werd gevreesd dat de advocaat zou moeten verkassen van de Tweede naar de Eerste Kamer. Maar Hiddema zelf is helemaal niet van plan om zijn spullen te pakken en te verhuizen.
Dat Hiddema nu toch in de Tweede Kamer blijft moge eigenlijk geen verassing zijn. Hiddema is namelijk immens populair in Nederland en na Baudet de bekendste stemmentrekker van FVD. We kennen hem van de juridische oraties en analyses terwijl hij de staatssecretaris en minister van Justitie en Veiligheid onder vuur neemt. De wijze waarop hij dat doet, met gerechtelijke precisie, doet suggereren dat Hiddema gewoon op zijn plek zit in het parlement.
In de Eerste Kamer in één fractie met de Senatoren zou het, ondanks dat het reuze interessant is, toch een soort van degradatie zijn voor Hiddema. De Eerste Kamer is véél minder populair onder de kiezer en kennis van het bestaan van dit orgaan minder verspreid. Tevens heeft de Eerste Kamer minder bevoegdheden dan de Tweede. De Senaat mag bijvoorbeeld geen wetsvoorstellen indienen, wijzigen of amenderen terwijl de Tweede Kamer het initiatiefrecht bij meerderheid heeft.
Anderzijds zou Hiddema in de Eerste Kamer wel weer een zegen kunnen zijn voor de democratie. Er zou ineens een reden zijn om de vergaderingen van de Senaat te volgen. Simpelweg omdat de Hiddemeister aldaar in actie komen. Maar die kans lijkt nu passé. Hiddema laat weten dat hij bezig is om het falende beleid onder de aandacht te brengen. Zo lezen we in de Telegraaf:

"Ik zit hier om slimme ideetjes te proberen en falend beleid aan de kaak te stellen."

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten