Steunde Nederland nou jihadisten of niet? - Terugblik op het Kamerdebat

Steunde Nederland nou jihadisten of niet? - Terugblik op het Kamerdebat

In Het Parool staat een opiniestuk van twee Arabisten, de één universitair docent, de ander journaliste. Zij betogen dat er geen bewijs is dat de groepen die door Nederland werd gesteund, daadwerkelijk jihadistisch of salafistisch zijn. Daar valt natuurlijk het een en ander op aan te merken!

Jan Jaap de Ruiter en Rena Netjes geven eerlijk aan dat ze in een eerder opiniestuk vonden dat de door de Nederlandse overheid gesteunde groepering 'Levant Front' absoluut niet 'uit lieverdjes bestaat' maar onderstrepen nu wel dat het niet om jihadisten gaat. Althans, daar is vooralsnog geen duidelijk bewijs voor.

De groep zou door het Nederlandse Openbaar Ministerie zo zijn bestempeld, waarop de media (met name Trouw en Nieuwsuur) dit klakkeloos over namen. Zij leveren aardig wat argumenten aan, maar komen in feite neer op een beroep op autoriteit. 'Ze zitten aan de onderhandelingstafel', 'zeggen zelf niet jihadistisch te zijn' en 'experts zeggen ook dat ze het niet zijn'. Goed, ik snap ook wel dat je niet een halfjaar met ze mee gaat lopen om daadwerkelijk te kunnen zeggen of ze nu wel of niet jihadistisch zijn (als ze zich al hetzelfde gedragen in je bijzijn).

Het probleem met deze discussie is dat het daadwerkelijke probleem onderbelicht blijft, namelijk dat de Nederlandse overheid paramilitaire groeperingen in een ander land steunt omdat de politieke situatie daar ze niet zint. Het zal mij toch een worst wezen of daar een Syrische equivalent van D66, of toch de NSB, de overheid omver probeert te werpen? Het gaat mij erom dat wat daar aan de hand is totaal niet aan ons is om ons in te mengen!

Het frame dat zij blijkbaar onderstrepen is te lezen in dit citaat:

"Sven Koopmans van de VVD bracht het mooi onder woorden: "Assad, de beheerder van de Syrische herberg, heeft acht jaar geleden die herberg in brand gestoken. En IS heeft de vlammen verder aangejaagd. Gaan we dan wachten met mensen redden tot de aanstichter toestemming geeft?""

Ja joh, Assad zette zomaar 'z'n herberg in brand' en IS 'maakte er een Scheveningen van'. Kijk vooral niet naar waarom mensen in dat land überhaupt in opstand kwamen en welke partijen de boel daar verder ophitsten toen Assad niet direct aftrad. Zo komen we natuurlijk nog nergens.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties