Stikstofcrisis: Brabantse regenboogcoalitie klapt uit elkaar, CDA stapt op vanwege strakke deadline

Stikstofcrisis: Brabantse regenboogcoalitie klapt uit elkaar, CDA stapt op vanwege strakke deadline

In Brabant staat de coalitie van de Provinciale Staten op hoogspanning nu het CDA heeft aangegeven uit het bestuur te stappen. Aanleiding voor het besluit van de lokale CDA is de aanhoudende stikstofcrisis en de gevolgen voor boeren. Nu het CDA uit de 'regenboogcoalitie' van VVD, D66, PvdA en GroenLinks stapt is de coalitie meteen ook haar meerderheid kwijt in de Provinciale Staten, via NOS Teletekst.

Directe aanleiding voor het besluit van het CDA te Brabant was de deadline die de Provincie de lokale boeren wilde stellen aangaande het verduurzamen van hun stallen. Het CDA vond die deadline te vroeg en wilde de boeren meer tijd gunnen, maar dit verzoek was aan dovemansoren gericht. VVD, D66, PvdA en GroenLinks wilden de deadline strak houden en de boeren het mes op de keel zetten.

Met het vertrek van CDA uit de coalitie staat het bestuur op wankelen, maar reken er maar op dat het CDA de coalitie aan een meerderheid helpt wanneer zij het verschuiven van de deadline voor de boeren als 'koehandel' cadeau krijgt.

De grote ironie van het verhaal is natuurlijk dat CDA-coryfee Hans Bleeker mede-verantwoordelijk is voor het ontwerpen van het huidige falende stikstofbeleid. Zogezegd is de partij nu dus wel een 'stem van de boeren', maar heeft ze zelf de problemen voor boeren veroorzaakt. Wat zijn het toch nuttige mensen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties