Oud-staatssecretaris Henk Bleker zegt ‘sorry’ voor stikstofcrisis “we hebben onszelf overschat”

Oud-staatssecretaris van Landbouw en Visserij, Henk Bleker (CDA), geeft in een interview in de Telegraaf ruiterlijk toe dat de politiek ‘fout’ zit in de stikstofcrisis. Volgens Bleker “heeft de politiek zichzelf overschat met de Natura2000-gebieden”. De oud-staatssecretaris is daarmee één van de weinigen die de hypocrisie voorbij gaat en gewoon eerlijk is: hij geeft toe dat er fouten zijn gemaakt. Heel anders klinkt het bij sommige politieke partijen die hun handen wassen in onschuld

Fijn dat er nog personen in Nederland rondlopen als Henk Bleker. Toegegeven: iedereen maakt fouten, maar het dedain waarmee sommige partijen afgelopen weken hebben geprobeerd het boerenprotest voor hun eigen agenda te misbruiken is ongekend, terwijl deze partijen (zoals de PVV), zelf verantwoordelijk dragen voor de ratificatie van de wetten inzake stikstof. Gelukkig is daar nog dhr. Bleker, die zeker ook fouten heeft gemaakt, maar niets menselijks is hem vreemd.

In tegenstelling tot anderen is hij echter wel eerlijk. In het interview met de Telegraaf steekt hij ook de hand in eigen boezem en vertelt wat er mis is gegaan bij het wetgevende proces aangaande stikstof. Bleker voegt eraan toe dat het juridische gestuntel in de stikstofcrisis “een les” moet zijn voor de toekomst. Maar welke les is dat dan? Bleker trekt zelf een aantal lessen, zoals zelfoverschatting, maar er is meer.

Zo is nu overduidelijk geworden dat vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer vol zitten met incompetente volksvertegenwoordigers, die niet in staat zijn de gevolgen van het wetgevende proces te overzien. Dit verklaart ook direct waarom het land zo’n chaos is: de mensen die daar in Den Haag aan de knoppen zitten zijn simpelweg niet in staat. Maar zoiets toegeven is natuurlijk wel erg pijnlijk. Daarom stond Geert Wilders (PVV) de boeren aan te moedigen tot protest. In de hoop dat men snel vergeet wie verantwoordelijk is voor de stikstofcrisis.

Wat dat betreft is de analyse van Bleker in lijn met wat we eerder al schreven, namelijk saneer niet de boeren, maar de Rijksoverheid met 50%. Immers is niets zo schadelijk als een zichzelf overschattende politieke klasse zonder zelfreflectie.  Bleker laat nu zien over dat laatste te beschikken, waren er maar meer als hij.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

67 reacties

 1. Mezzadra

  Alleen op DDS wordt Bleker nog serieus genomen.

  1. van Urk

   Bleker komt uit een generatie met gezond verstand. Klaver en Jetten zijn van het slag geintdoctrineerde generatie die geleerd hebben dat de hardwerkende horigen altijd de schuld moeten gaan krijgen.

  2. Tguard

   @mezza , uw bijdrages zijn enkel en alleen bedoelt om af te leiden. U weet zich bijna bij elk artikel te misdragen en de boel op te ruien. Niet met feiten maar net als uw klimaat hysterische vriendjes met links populistische onzin! Het is zo jammer dat u niet open staat voor fatsoenlijk argumenten uitwisselen.

  3. Mieremet

   Jij in elk geval al lang niet meer negativo.

  4. toelos

   niemand neem jouw serieus verspilde stikstof

 2. Agios

  Vele malen heb ik al verwoord dat Den Haag gevuld is met linkse amateurs. Wie er zit, zit lekker en meer ambities hebben ze niet, daarbij fijn rustig gehouden door hopman Rutte. Wie dit kabinet nog kwaliteiten toedicht, begrijpt van de huidige ontwikkelingen bar weinig.

 3. Watcher

  ”Geert Wilders (PVV) de boeren aan te moedigen tot protest. In de hoop dat men snel vergeet wie verantwoordelijk is voor de stikstofcrisis.”

  Tja die Geert, mee stemmen en dan een slaatje slaan uit het boeren protest.

  Tja, hoe noem je zoiets?

  1. Original NL

   Dat heet politiek sukkel…..

   1. Watcher

    Oh dacht volksverlakkerij.

    1. Watcher

     Minachting achterban, want ze zijn toch dom.
     Zit wel iets in 🙂 🙂 🙂

  2. van Urk

   Op de door links vaste Amsterdamse huurplaats de Dam staan nooit geen linkse politici die aan volkslakkerij doen.

  3. Control

   Achter je kiezers staan noemt men dat, jij stemt VVD die de kiezers juist naait dus begrijpelijk juist jij dit denkt

 4. Jumping

  Begin bij het begin, saneer het machtsblok, wat in opdracht van de club van Bernhard, in Nederland is ontstaan.

  Balkende en nu Rutte zijn gaan demoniseren,
  zij hebben anders denkenden bij het grofvuil gezet, of in een hoek getrapt.
  Op iedere spitspositie, is een Links persoon geplaatst.
  Rutte heeft er zelfs, een Cordonsanitair aan toegevoegd.

  Rutte heeft ook een leugenbank opgericht en maakt daar zelf het meeste gebruik van.

  Dit Nederland is niet meer te redden.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Nederland is bijna omvolkt.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

  1. Watcher

   Oei jumping, je gaat steeds sneller door de bocht, dat wordt binnenkort een bezoekje aan de psychiater.

  2. Mezzadra

   “Nederland is bijna omvolkt.”

   Je kunt er om lachen, maar dit soort idioten tref je toch niet zo vaak aan op het internet.

   Ik snap wel dat DS dit uitstervende soort koestert.

  3. Nep

   Waarom blijf je dan in Nederland? Ga weg!

 5. JFU

  Incompetentie van politici is een virus dat door heel Europa waait.
  Ze zijn overgeleverd aan lobbyisten die de industrie vertegenwoordigen en miljarden willen verdienen aan de de klimaat gekte. Zij weten precies hoe ze al die nitwits van bestuurders kunnen beïnvloeden.
  Een gevaarlijke en ongewenste situatie.

 6. Kretoloog

  Henk Bleker is een boefje. Hij zit nu in een bedrijfje dat handelt (lees: sjoemelt) in zonnepanelen in combinatie met grondtransacties.

  Maar hij heeft wel gelijk dat de huidige stikstofcrisis te wijten is aan gestuntel door juristen van het ministerie. Daarom heeft de Raad van State ook ingegrepen. Om de eerdere fouten recht te zetten kost echter tijd. En die neemt het kabinet niet. Integendeel. Binnen 1 week na het advies van Remkes werden al draconische maatregelen afgekondigd. Dit is puur paniekvoetbal, dat vooral in het nadeel uitpakt voor de agrarische sector. Zeer terecht dat de boeren dit niet pikken!

  1. Mezzadra

   “Maar hij heeft wel gelijk dat de huidige stikstofcrisis te wijten is aan gestuntel door juristen van het ministerie.”

   Ja, met name op het ministerie waar deze hypocriete flapdrol staatssecretaris was.

 7. plakband

  Het Marrakesh-pact is een nog grotere mega-blunder van het partijkartel.
  #stem het stemvee weg zodra het kan.
  Stem PVV of FvD.

 8. merlot

  Bleeker, die er zelf bij betrokken was, stelt:

  1) Nederland wilde weer het braafste jongetje van de klas zijn en stelde de doelen onrealistisch hoog (zoals ook nu weer is gebeurd in het bezopen klimaatplan dat veel geld gaat kosten en niets zal opleveren).

  2) Een en ander heeft uiteraard juridische consequenties en milieu-organisaties spanden met succes processen aan.

  3) Ook de EU hield Nederland aan z’n ambitieuze doelstellingen. Daar zit immers een sterke groene lobby.

  4) Hij zegt letterlijk: we zijn in de fuik gezwommen.

  En zo is het. Stelletje domme klootzakken daar in Den Haag. Zelfs de regering Merkel is niet zo achterlijk.

  1. Mezzadra

   Bleeker was als staatsecretaris direct betrokken bij de oorzaken van deze crisis.

   Meer valt er niet over te zeggen .

   1. claus

    Mezzadra,
    CRISIS????

    1. tonna

     @claus:
     De échte crisis moet nog komen!
     De wereld­bevolking groeit van de huidige 7,7 miljard naar 9,7 miljard in 2050 en verder naar 10,9 miljard in 2100!
     En de mensheid zal toch moeten blijven eten,dat gaat niet lukken als elk land de veestapel gaat halveren en de helft van boeren met al hun knowhow in de WW moeten!

     1. van Urk

      @tonna, Baby,s gaan eten is de oplossing. Met zulk soort idioten gaan Mezzadra en de overheid graag aan tafel.

    2. merlot

     @ claus: Het is inderdaad helemáál geen milieucrisis. Alleen een papieren clusterfuck veroorzaakt door incompetentie van zowel ambtenarren als politici.

     Steeds als je denkt dat die clowns in Den Haag niet dieper kunnen zinken kom je weer voor verrassingen te staan.

   2. van Urk

    crisis was er in de jaren tachtig toen Tsjernobyl explodeerde en een wolk aan radioactieve stofdeeltjes uitstootte over Europa en Azie. Tegenwoordig maken we druk om stikstof en CO2 terwijl dat een van de basisbehoeftes voor het leven op Aarde is. Demp dan ook alle stadsvijvers in heel Nederland maar dicht want die stoten jaarlijks net zoveel als tweehonderd auto,s.

    1. van Urk

     Moet zijn: Tweehonderd duizend auto,s

   3. Kretoloog

    Je zit er weer naast, Mezzadra, zoals zo vaak. Bleker is in 2012 opgevolgd door Dijksma (PvdA). Die heeft de PAS-regeling bedacht die in 2017 in werking trad. Onder Dijksma zijn de stikstofnormen zwaar aangescherpt. Maar in de praktijk werden die niet gehandhaafd, want ze waren niet realistisch. De Raad van State zegt nu dat die absurde regels toch moeten worden nageleefd —> en dat leidde tot de crisis die we nu met stikstof beleven. Crisis, want 18.000 (!) projecten in de bouw en wegenaanleg zijn van de ene op de andere dag stil gelegd.

 9. Drollevanger

  Stijstof is niks mis mee. Het is geen vergif.
  Sommige planten gaan er beter van groeien en nemen de plek in van slechte groeiers en de planten die er plaatselijk eigenlijk niet thuishoren

  1. van Urk

   Niemand die dan nog bekommert over radioactiviteit en hoe het kan dat mensen kanker krijgen. In 2017 vloog er weer een wolk radioactiviteit in de lucht boven Europa. Ach, laten wij onze vee en landbouw weg doen en het vlees en graan gaan importeren uit Oekraine. Zelfs nog worden er in Oostenrijk meldingen gevonden van radioactieve herten en zwijnen die onmiddellijk afgeschoten worden om te voorkomen dat stropers ermee aan de haal gaan om het vlees te verkopen.

  2. Zozo

   Inderdaad, er is niets mis met stikstof. Als het zo erg was zouden er al veel boeren dood zijn door de hoge concentraties stikstof in en rond hun boerderij, zodat ze geen zuurstof meer kregen. Maar niets van dit alles. Het is allemaal bullshit van die milieuclubjes.

   1. Mezzadra

    Boeren gaan er inderdaad niet dood aan. Als dat het geval zou zijn waren ze mogelijk ook eerder bereid geweest de uitstoot te beperken.

    1. Zozo

     Och och toch, daar hebben we ons debieltje weer. We zouden toch allemaal binnen 12 jaar doodgaan. En, is de discussie over CO 2 doodgebloed. Daar horen we ook niets meer van. Over 14 dagen weer iets nieuws? Allemaal blabla, met jou in de hoofdrol hier op DDS. Wat ben je toch een debiel.

     1. Mezzadra

      “We zouden toch allemaal binnen 12 jaar doodgaan. “

      Wie beweerde dat?

    2. Zozo

     Ik heb je verhaaltje nog een keer gelezen. Je zegt, boeren gaan er niet aan dood. Nee niemand gaat er aan dood, allemaal paniek zaaien. Ik vraag me af wat het doel is van deze hetze tegen de boeren. Waar staan de meetpunten, daar eens over nagedacht. En ik zeg het nog een keertje, je bent een debiel.

    3. Control

     Er is geen probleem

     1. Mezzadra

      Jawel hoor, natuurgebieden ondervinden enorme schade.

      Op grond van dit keiharde feit ligt er een keiharde uitspraak van de Raad van State. Daar moet het Kabinet uiteraard war mee.

      Lees je weleens een krant?

     2. Control

      Nee hoor, dit is gelogen, simpel weg, als men nooit iets meet en men gaat ineens dingen meten is het logisch dat waarde boven gemiddeld zijn, probleem is met klimaat idioten als mezzadra, dat ze gelijk hysterische religieuzen worden…

     3. Control

      Wat is nu eigenlijk die “stikstofkwestie”?

      De natuurwaarden van heide en stuifzand en de effecten van het menselijk handelen.
      DGRK Stikstofdossier

      Vanwege de actualiteit van de “stikstofdiscussie” en -wetgeving bij het stilleggen van een deel onze economie, vonden we het belangrijk om deze kwestie in objectief perspectief te plaatsen. Vele artikelen werden al gemaakt die de beperkingen van ammoniakuitstoot tot onderwerp hadden (veelal van Jaap Hanekamp, zie bijvoorbeeld hier in 2015 of hier in 2017 of hier in 2018), maar de actuele beperkingen betreffen de stikstofverbindingen in zijn algemeenheid. Hoe zit dat nou? Waar gaat dit nu weer over, vraagt de verbaasde toeschouwer zich af.

      Deze bijdrage van Hugo Matthijssen verscheen eerder op Climategate.nl en zet de kwestie niet-specialistisch op een rijtje. Voor de toegankelijkheid worden de betreffende stikstofverbindingen versimpeld tot “stikstof”, beseffende dat het gaat om nitraten, diverse stikstofoxiden, ammoniak enzovoorts.

      In de 18e en 19e eeuw was de mestvoorziening van de akkers rond de Drentse dorpen afhankelijk van plaggen en begrazing. De schapen werden ingezet om de grond verder van het dorp te begrazen. ‘s Avonds werden de schapen naar de stal gedreven waarvan de bodem voorzien was van een laag plaggen. De mest vermengde met die plaggen en werd uitgestrooid over de akkers.

      Het land bestond nog voor een groot deel uit woeste grond en zolang de bevolkingsdruk niet te groot werd, was dit een goed werkbaar systeem om de rond de dorpen liggende akkers van fosfaat te voorzien.

      Op deze wijze werd de humuslaag van de verder van het dorp gelegen “woeste grond” geleidelijk aan verarmd en de begroeiing verschraalde tot een paar soorten zoals heide, planten en enkele grassen die aan zeer arme grond genoeg hebben.

      Door de landbouw en veeteelt, zoals schapen en geiten, ontstonden er door begrazing en verplaatsing van fosfaat naar de stallen grootschalige heidevelden die weinig met natuur te maken hebben.

      Naarmate de grond nog verder werd uitgeput en de schapen op grotere afstand van de dorpen graasden was de bodem daar zover verarmd dat er weinig meer groeide en de wind grip kreeg op het zand. Zandverstuivingen rond de dorpen werd een groot probleem. De akkers en delen van de dorpen verdwenen regelmatig onder het stuifzand. Het leven werd vrijwel onmogelijk.

      Uitgeputte grond heide en zandverstuivingen waren het resultaat door verdere verschraling van de grond rondom de dorpen. De werkwijze van de boeren had overbegrazing tot gevolg wat nog versterkt werd door de groei van de populatie.

      Met de komst van kunstmest werden de “woeste gronden” weer vruchtbaar gemaakt en met het planten van bomen werd ook het stuifzand geleidelijk weer vastgelegd. Het directe gevolg was dat heidevelden omgevormd werd tot vruchtbare landbouwgrond.

      Drenthe werd weer leefbaar, landbouw was in ontwikkeling en ook de bossen van Staatsbosbeheer kregen meer en meer grip op het landschap waardoor zandverstuivingen grotendeels tot het verleden gingen behoren.

      Heide werd weer schaars. Het landschap wat was ontstaan door verarmde gronden als gevolg van overbegrazing en verarming, verdween geleidelijk aan. Een in de vorige eeuw gegroeid landschap dat alleen kon bestaan door toedoen van de mensen die met moeite het hoofd boven water konden houden .
      Stikstof Wat is nu eigenlijk die stikstofkwestie en stikstofproblematiek

      door Jac P. Thijsse

      Drenthe stond begin vorige eeuw bekend om zijn paarse heidevelden die zo mooi beschreven waren in het boek van Thijsse. Jacobus Pieter Thijsse 1865 – 1945 heeft die laatste fase goed in beeld gebracht hij beschreef de uitgestrekte bloeiende heidevelden en maakte er prachtige afbeeldingen bij. Het gevolg daarvan was dat heide het etiket “natuur” kreeg.

      Midden jaren 80 heeft Drenthe dan ook een aantal besluiten genomen om die heide weer terug te brengen in het landschap. De heide-motie werd aangenomen waarin als doelstelling was opgenomen het terugbrengen van paarse heidevelden in het Drentse landschap wat alleen mogelijk was door verarming van de gronden op en rond de schaarse heidevelden.

      Bij Dwingeloo en in de buurt van Hooghalen bestonden nog wat heidevelden en schrale akkers en daarachter was het gebied bestemd voor landbouw en veeteelt.

      In de heide-motie was geregeld dat heidevelden weer moesten uitbreiden door verschraling van het landschap en aankopen van gronden.

      Ook werd de stichting het Drentse landschap in staat gesteld op kosten van de provincie grond op te kopen en om te vormen tot wat nieuwe natuur genoemd werd.

      Het effect daarvan was dat vele grotere en kleinere percelen verspreid over heel Drenthe, inclusief landgoederen en hunebedden, in bezit of in beheer van de stichting het Drentse Landschap kwamen.

      En daarmee werd verspreid over heel Drenthe grotere en kleinere terreinen als natuurgebied aangemerkt uitgaande van o.a. de natuurwaarden uit o.a. de heide-motie. De bezittingen van de stichting “het Drentse landschap” en daarmee de invloed op de omgeving groeide sterk sinds de jaren 80. Heel veel grotere en kleinere percelen moesten ontzien worden, ook wat de stikstofuitstoot in de omgeving van deze natuurgebieden betreft.
      Bezittingen van de stichting het Drentse Landschap

      In de praktijk heeft dit beleid direct effect op een groot deel van de samenleving.

      Stikstof werd in de ban gedaan; boeren maar ook bedrijven worden aan strenge regels gebonden. Heidevelden werden uitgebreid en opnieuw “ontwikkeld”. De grond werd verarmd door de bovenlaag te verwijderen en heideplanten in te planten.

      En waarvoor vraag je je dan af; om de paarse heidevelden en zelfs zandverstuivingen terug te brengen als “bestaande en nieuwe natuur”?

      Kijken we naar de periode 1800 – 1930 dan was alle heide een direct gevolg van verarming van gronden door begrazing en fosfaat transport via de schapen van het omringende land naar de akkers rond de dorpen. Na 1980 worden heidevelden kunstmatig in stand gehouden en heten nu nieuwe natuur. De vraag is alleen of we daar nu niet mee doorslaan.

      Heide en zandverstuivingen zijn ontstaan door menselijk handelen en kunnen alleen blijven bestaan door continu verarmen. Jarenlang is met plagmachines heidegrond arm gehouden.

      Ook werden grazers ingezet. Dit geeft het Drentse landschap aan: “Ga een stukje lopen in een terrein van Het Drentse Landschap en je komt ze tegen: de Schotse Hooglanders, Limousin-runderen, Drentse Heideschapen en Schoonebeker Heideschapen, die meewerken aan het beheer van de heide- en graslandgebieden. De runderen en schapen houden de terreinen open en zorgen voor variatie.” Bron hier.

      Ook stikstof uitstoot in de omgeving wordt aan banden gelegd en samen met afplaggen (het kunstmatig begrazen) en begrazen blijft de heide in stand. Als we stoppen met dit soort activiteiten zal heide weer vergrassen er gaan er planten groeien die stikstof uit de lucht vastleggen en zo kunnen er weer andere planten groeien die hier van oorsprong thuishoren. Er ontstaat een natuurlijk landschap bestaande uit bossen en grasvlakten. De echte natuur van Nederland.
      Stikstof wordt nu als vervuiling gezien

      In heel Nederland zijn we nu bezig met het aan banden leggen van activiteiten om stikstof te monitoren om “de natuurwaarden”, waaraan niets natuurlijk is, te handhaven.

      De gevolgen op de economie zijn duidelijk.

      Als gevolg van wegverkeer, vliegverkeer, landbouw en industrie komt stikstof in de atmosfeer. Dit kan als droge of natte depositie neerslaan en heeft dan een vermestend effect. Dit kan gevolgen hebben voor vegetaties, planten, en via de structuur en samenstelling van vegetaties ook voor vogels en andere dieren. Een deel van de vegetaties (in natuurgebieden) is gevoelig voor additionele depositie van stikstof.
      Belangrijk aspect beoordeling Natura 2000-gebied

      Met een model kunnen omvang en reikwijdte van additionele depositie door een nieuwe activiteit in beeld worden gebracht. Vervolgens kan beoordeeld worden in hoeverre flora, vegetatie en fauna hier negatieve gevolgen van kunnen ondervinden. Stikstof is tegenwoordig een belangrijk aspect van beoordelingen van voorgenomen activiteiten en plannen rond Natura 2000-gebieden.

      Bron hier.

      Een antropogeen (door mensen teweeggebracht) landschap bestaande uit heide en zandverstuivingen wordt natuur genoemd en vastgelegd in de natuurwaarden. Vervolgens wordt meer van dit landschap ontwikkeld en dat heet “nieuwe natuur” en in stand houding daarvan is alleen mogelijk door continu ingrijpen zoals plaggen, begrazing en verarming van de omgeving.

      Hoever moeten we zo gaan vraag je je af. Één heideveld is “mooi”, maar in hoeverre moeten we door blijven gaan om grootschalige heide in stand te houden en zelfs uit te breiden onder het mom van nieuwe natuur? Stoppen we met dit beleid dan krijgt de natuur weer de kans om zelf te ontwikkelen en ontstaat een landschap bestaande uit bossen afgewisseld met grasland en op enkele plaatsen heide en een stukje zandverstuiving.

      Het wordt tijd om eens na te gaan denken waar we mee bezig zijn. Nederland valt langzaam maar zeker stil, economische activiteiten zoals de bouw die net op gang kwam wordt weer op slot gezet. Landbouw wordt als vervuiler gezien en haast onmogelijk gemaakt.

      We zijn letterlijk bezig om alle economische activiteiten on hold te zetten.

      Echte problemen worden niet opgepakt. Neem fosfaat. Zonder fosfaat geen landbouw en wat we nu zien is dat grote hoeveelheden voedsel voor mensen en (kracht-)voer voor het vee geïmporteerd wordt. Dat betekent uiteraard een mestoverschot en vervolgens gaan we mest als afval zien en vergisten etc. Wat we nu doen is grootschalig wereldwijd hetzelfde als de boeren in het dorpje in Drenthe in 1880 deden. Het verarmen van gronden verder weg en mest produceren in de stallen. In de gebieden waar ons veevoer en voedselgewassen vandaan komen ontstaat een enorm fosfaattekort.

      Nu kunnen we daar nog wat aan doen, de mest drogen, bewerken en het fosfaat terugbrengen naar de akkers waar ons voedsel en veevoer vandaan komt.

      Prof. dr.ir. Oene Oenema (van de Universiteit Wageningen, red.) schrijft het volgende

      “Zonder fosfaat geen voedsel. Onze huidige voedselproductie is in sterke mate afhankelijk van kunstmestfosfaat, gemaakt van ruwfosfaat. Berekeningen laten zien dat ruwfosfaat schaars wordt binnen enkele generaties. Het ‘fosfaatprobleem’ is groter dan het energieprobleem, want voor fosfaat is geen alternatief,’ zegt Oene Oenema. Fosfaat is essentieel voor plant, mens en dier. Voedselproductie kan niet zonder fosfaat en dat betekent dat we moeten overschakelen op hergebruik en het drastisch beperken van verliezen. Dat vergt een forse omschakeling. Oenema wil wegen verkennen voor efficiënt hergebruik van fosfaat in de voedsel productie-consumptieketen. De verdeling van (ruw)fosfaat en bodemfosfaat is zeer ongelijk in de wereld. De mestoverschotten in Nederland maken dat veel landbouwgronden nu rijk zijn aan fosfaat en dat fosfaat nog vaak als afval wordt gezien in plaats van waardevolle grondstof. In Afrika zijn de bodems daarentegen zeer arm aan fosfaat, waardoor de voedselproductie wordt beperkt. In Afrika schreeuwt de bodem om fosfaat; voor verhoging van de voedselproductie is daar meer fosfaat nodig.”

      Zie verder hier.

      Samengevat: Wat nu natuurgebieden genoemd worden zoals heidevelden en stuifzanden hebben net zoveel met natuur te maken als mijn achtertuin die op kleur en bloeitijd is aangelegd.

      Gewassen die op voedselarme gronden leven zoals heide kunnen alleen grootschalig uitgroeien door kunstmatige verarming van de bodem. Dit “natuurlijk” noemen is een verkeerd beeld van de werkelijkheid. Heidevelden zijn ontstaan door toedoen van de mens en kunnen alleen in stand blijven door kunstmatige bodemverarming door menselijk handelen.
      Om de kunstmatige begroeiing van deze zeer grootschalige heidetuinen in stand te houden moet er onderhoud plaats vinden zoals plaggen en begrazing en ook door de uitstoot van menselijke bedrijvigheid kunstmatig laag te houden.
      Stoppen met het onderhoud van deze grootschalige heidetuinen betekent dat de natuur die hier thuishoort en bestaat uit graslanden afgewisseld met grotere en kleinere bossages met de daarbij horende biotopen geleidelijk aan weer een kans krijgen.
      Veel ontwikkelende natuur is de afgelopen periode compleet onderuit gehaald om natuur bestaande uit heide-achtige landschappen te ontwikkelen.

      Als we de middelen die nu ingezet worden voor natuurontwikkeling en beheer gaan inzetten om mest te verwerken en terug te voeren naar het brongebied van ons voedsel en veevoer zodat we mondiaal een echte kringloop creëren dragen we bij aan een mondiaal evenwicht wat fosfaatgebruik betreft.

      Stikstof begrenzen om kunstmatige heidetuinen in stand te houden is contraproductief en heeft niets met natuurbeheer te maken. Stoppen met dat beleid maakt dat er net genoeg stikstof op de verarmde gebieden terecht komt om weer echte natuur te vormen – een biotoop die hier van nature ontstaat zonder menselijk ingrijpen. Heide is net zo natuurlijk als een graanveld.

      Bron…

     4. Mezzadra

      De Raad van State vond niet dat de enorme schade aan de natuurgebieden verzonnen was en kwam tot een uitspraak waar we ons aan hebben te houden.

      Eenvoudiger kan ik het niet uitleggen en mooier kan ik het niet maken.

     5. Control

      eerst even lezen wat ik neergezet heb en dan nog eens reageren, je kunt namelijk niet ontkennen dat stikstof geen probleem…

     6. Mezzadra

      Control, met stikstof is het net als vet en suiker: in normale hoeveelheden zijn ze best wel gezond maar als je er teveel van binnenkrijgt is het zeer ongezond.

 10. Jack Flash

  Als het “stikstofprobleem” achterhaald is dan komen die linkse hufters en stomkoppen weer met wat anders aan.
  Geloof nou maar niet dat het linkse gedram ophoudt.
  Ze moeten verdwijnen.

 11. Zozo

  Waar is onze CO2 gebleven. Ik hoor er niets meer over. Waren het toch maar allemaal leugens. Straks hoor je ook niets meer over het “stikstofprobleem”. Waar zijn we mee bezig. Maar ja, er zal wel weer iets anders uitgevonden worden door mensen die totaal buiten de realiteit leven. Mensen die leven op onze kosten.

  1. Mezzadra

   Het beleid gericht op terugdringing van CO2 ligt op stoom: de tesla is de meest verkochte auto en Nederland wordt volgebouwd met windmolens en zonneparken.

   Het is beleid in uitvoering.

 12. RvdBe

  Normaal in de NL politiek, zonder enig benul van zaken beslissingen nemen die niet kunnen, oh ja Baudet is gek met zijn voorkeur van een kenniskabinet.

 13. J.Rademaker

  De Staten generaal zijn wat vervreemd van banale zaken zoals economie, werkgelegenheid en welzijn van het volk.
  De leden zien wel graag wat groen rond de woning.
  Tot mijn verbazing gaf het journaal, waarschijnlijk een vergissing,aan dat 38% van de stikstof uit Duitsland afkomstig is.
  De vraag is dus wat doen we aan Duitsland gezien de sterk overdreven rol van de boeren waarschijnlijk de grootste vervuiler.

 14. Henk Albarda

  Volgende botte fout van Teunis. Ik heb mijn omgeving de feiten gegeven en die zullen dus ook DDS NIET gaan doneren.
  De schuld van de niet bestaande stikstof ‘crisis’ ligt 100 % bij Groen Links, d66 en rutte (een deel van de VVD kiezers is het oneens met rutte, we hebben nog 15 maanden om die wakker te krijgen voor de echte wereld).
  Die idioten hebben na 1970 miljoenen illegalen geimporteerd waardoor Nederland nu 7 miljoen inwoners teveel op de postzegel heeft wonen.
  JUIST de PVV heeft er alles aan gedaan daar actie tegen te ondernemen. De rest van de TK sukkels heeft alle correcte PVV actie geblokkeerd, dus is LINKS + Rutte 100 % schuldig.

 15. Drollevanger

  Laten we eerst eens vaststellen dat stikstof geen vergif is.
  78% van de lucht die we inademen bestaat uit stikstof.
  Stikstof hebben planten nodig om beter te kunnen groeien.
  Veel planten maken zelf extra stikstof aan om beter te groeien zoals klaversoorten en vlinderbloemigen waaronder brem en gouden regen.
  Als er meer stikstof in de bodem zit groeit bv dophei beter dan struikhei, enz.
  Struikhei kon hier alleen bestaan omdat in vroeger dagen(+- 50 jaar geleden)de boertjes elk jaar de bovenlaag van de heide-grond afplagden om die humus te gebruiken als mest via hun potstal. Toen dat niet meer gebeurde werd nog een aantal jaren door gemeenten de heide afgebrand om de vergrassing tegen te gaan.
  Dit laatste is al decennia niet meer gebeurd. Te duur.
  Dus bv heide vergrast omdat er te weinig vruchtbare grond wordt afgeplagd, wat in het verleden wel gebeurde.
  De grond wordt te vruchtbaar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.