Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra probeert te charmeren, maar loog over niet-bestaande Syrië-werkgroep

Geen categorieokt 12 2019, 20:00
Oplettende kijkers was het al opgevallen: de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra maakt een toer door Nederland. Hij bezocht Elsevier, Groningen en nog veel meer plaatsen. Allemaal onderdeel van het Amerikaanse charmeoffensief, bedoeld om de attitudes van Nederlanders over de Verenigde Staten te verbeteren, maar heel succesvol is hij niet. Nu is de ambassadeur tot overmaat van ramp betrapt op het verspreiden van een leugen.
De Nederlanders waren afgelopen week 'not amused' toen de Amerikanen vrij plotseling bekendmaakten Noord-Syrië te verlaten, waarna het offensief van Turkije op de Koerden begon. De Nederlandse minister van Defensie vond het ongepast dat Nederland over de acties van de Amerikanen 'niet van te voren was geïnformeerd', onder meer omdat Nederland tot 1 januari 2019 een aantal F-16's operationeel had in Syrië.
Volgens Hoekstra was het een "eigen schuld, dikke bult"-verhaal, want dan had Nederland 'maar niet moeten vertrekken uit Syrië' zo klonk het vanuit zijn paleisje in Den Haag. Volgens Hoekstra had de speciale Syrië-werkgroep overleg over de terugtrekking van de Amerikanen uit Noord-Syrië.
De minister van Defensie, Ank Bijleveld, weerlegt zijn uitspraken in de NRC. Volgens de minister van Defensie zijn de uitspraken van de Amerikaanse ambassadeur onjuist en was de Amerikaanse minister van Defensie ook niet op de hoogte van het plotselinge terugtrekken van Amerikaanse troepen -verordonneerd door president Donald Trump. Zo zegt onze minister het volgende:

"Juist omdat IS grensoverschrijdend opereer worden alle beslissingen over de regio worden daar (in Irak) genomen. Maar de Amerikanen hebben niemand over hun plannen ingelicht, zelfs de Amerikaanse minister van Defensie wist van niets.”

Bijleveld is echter niet de enige specialist op het gebied van defensie die de Amerikanen een veeg uit de pan geeft. Ook de voormalig secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, uitte zich zeer kritisch over de 'onbetrouwbare Amerikanen':

"Een supermacht moet een machtsbalans creëren. Die was er in Midden-Oosten, heel fragiel, maar hij was er wel. En nu is die balans er niet meer."

Nee, inderdaad. Die machtsbalans is er nu niet meer. Wel is er chaos in het Midden-Oosten. En Pete Hoekstra's charmeoffensief faalt jammerlijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten