Oud-staatssecretaris Henk Bleker zegt 'sorry' voor stikstofcrisis "we hebben onszelf overschat"

Oud-staatssecretaris Henk Bleker zegt 'sorry' voor stikstofcrisis "we hebben onszelf overschat"

Oud-staatssecretaris van Landbouw en Visserij, Henk Bleker (CDA), geeft in een interview in de Telegraaf ruiterlijk toe dat de politiek 'fout' zit in de stikstofcrisis. Volgens Bleker "heeft de politiek zichzelf overschat met de Natura2000-gebieden". De oud-staatssecretaris is daarmee één van de weinigen die de hypocrisie voorbij gaat en gewoon eerlijk is: hij geeft toe dat er fouten zijn gemaakt. Heel anders klinkt het bij sommige politieke partijen die hun handen wassen in onschuld.

Fijn dat er nog personen in Nederland rondlopen als Henk Bleker. Toegegeven: iedereen maakt fouten, maar het dedain waarmee sommige partijen afgelopen weken hebben geprobeerd het boerenprotest voor hun eigen agenda te misbruiken is ongekend, terwijl deze partijen (zoals de PVV), zelf verantwoordelijk dragen voor de ratificatie van de wetten inzake stikstof. Gelukkig is daar nog dhr. Bleker, die zeker ook fouten heeft gemaakt, maar niets menselijks is hem vreemd.

In tegenstelling tot anderen is hij echter wel eerlijk. In het interview met de Telegraaf steekt hij ook de hand in eigen boezem en vertelt wat er mis is gegaan bij het wetgevende proces aangaande stikstof. Bleker voegt eraan toe dat het juridische gestuntel in de stikstofcrisis "een les" moet zijn voor de toekomst. Maar welke les is dat dan? Bleker trekt zelf een aantal lessen, zoals zelfoverschatting, maar er is meer.

Zo is nu overduidelijk geworden dat vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer vol zitten met incompetente volksvertegenwoordigers, die niet in staat zijn de gevolgen van het wetgevende proces te overzien. Dit verklaart ook direct waarom het land zo'n chaos is: de mensen die daar in Den Haag aan de knoppen zitten zijn simpelweg niet in staat. Maar zoiets toegeven is natuurlijk wel erg pijnlijk. Daarom stond Geert Wilders (PVV) de boeren aan te moedigen tot protest. In de hoop dat men snel vergeet wie verantwoordelijk is voor de stikstofcrisis.

Wat dat betreft is de analyse van Bleker in lijn met wat we eerder al schreven, namelijk saneer niet de boeren, maar de Rijksoverheid met 50%. Immers is niets zo schadelijk als een zichzelf overschattende politieke klasse zonder zelfreflectie. Bleker laat nu zien over dat laatste te beschikken, waren er maar meer als hij.

Lees meer over:
Stikstofcrisis Boerenprotest

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties