Boeren zijn boos, gaan in de provincies protesteren "we zijn het zat dat de overheid niet luistert"

Geen categorieokt 12 2019, 18:00
Landbouworganisatie LTO Noord roept alle boeren op om hun stem te verheffen aankomende maandag. En dit keer niet op het Malieveld in Den Haag, maar in de eigen provincie. De Provincie Fryslan heeft onder druk van de boeren al laten weten het stikstofbeleid te herzien en worden de juridische problemen door de shredder gehaald. LTO Noord roept de boeren op te demonstreren bij de lokale provinciehuizen, via NOS Teletekst.
Volgens LTO Noord is het noodzakelijk dat de boeren ook een kijkje nemen bij de lokale Provinciehuizen om te zien hoe de vlag erbij hangt. Volgens de boerenlobby loopt de bestuurslaag 'Provinciale Staten' namelijk vér voor op de nationale wetgeving, waardoor de problemen van de agrariërs worden veroorzaakt. Het plan is dat de boeren door het hele land om 12.00 uur maandmiddag hun trekkers de lokale pleintjes van de Provinciehuizen oprollen.
LTO Noord wenst met de actie te bereiken dat de Provinciale Staten de provinciale beleidsregels aangaande stikstof opschorten of intrekken. De boeren zien namelijk dat de huidige wet- en regelgeving totaal ondeugdelijk is en van tafel moet. Zij zien zelfs "het einde van de sector" als de regels niet snel van tafel gaan.
En een agrarische sector die instort vanwege brakke wetgeving zal ertoe leiden dat Nederland in een diepe economische recessie terechtkomt. De schuldigen als het zover is? De partijen die de ratificatie van deze wetgeving, in de periode van 2014 tot 2016, hebben gesteund, uitgezonderd de SP en de PvdD.
In de 'voorbeeldbrandbrief' van LTO Noord, gericht aan het Provinciale bestuur schrijven ze het volgende:

"Vanuit het perspectief dat hier de toekomst van een sector op het spel staat zijn wij ontstemt over de provinciale beleidsregels voor vergunningverlening inzake stikstof, die ook uw College afgelopen week naar buiten heeft gebracht. Wij zijn verrast door de snelheid waarmee dit document door uw College is vastgesteld en verontwaardigd over de inhoud. Die verontwaardiging richt zich diverse punten. Zo is er sprake van het tornen aan bestaande rechten, wordt voor het duiden van de uitgangspositie van een bedrijf mogelijk teruggegrepen op de situatie in de vorige eeuw en zijn de spelregels voor externe saldering ten ene male onwerkbaar."

Kortom, de Nederlandse politiek heeft er met elkaar een potje van gemaakt. De boeren laten het weten en pikken het niet langer. Dit zouden véél meer mensen moeten doen. Want de onmiskenbare juridische manipulaties hangen véél meer mensen de keel uit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten