Beelden! Gele hesjes bestookt met traangas in Toulouse, Extinction Rebellion in Parijs, maar nog niet vernederd

Geen categorieokt 12 2019, 17:00
In Frankrijk is het vandaag dubbel zo druk. Niet alleen demonstreren de 'Gele hesjes' in Toulouse, maar voegen demonstranten van Extinction Rebellion (ER) zich bij de chaos in Parijs. De ontvangst van beide groepen staat in schril contrast: de Gele hesjes werden bestookt met traangas, maar de ER-demonstranten zijn nog niet vernederd. De beduchte reputatie van de Gele hesjes moet hierbij in acht worden genomen.
Zoals op de onderstaande beelden te zien is krijgt de Franse president Emmanuel Macron nu tegenstand van twee groepen. De Gele hesjes demonstreren alweer voor de zoveelste, 48e, keer alweer. Ze zijn ondertussen symbool geworden voor 'onmacht en onvrede' in Frankrijk. Ook in Nederland, Duitsland en België zijn lieden van de groep actief. Al is het in Nederland wel erg rustig met de hesjes en hebben we afgelopen maanden weinig van ze gezien.
Terwijl de Gele hesjes nog steeds hun anti-regeringsdemonstraties houden, ondervinden ze hevige concurrentie van Extinction Rebellion. De visie van beide groepen licht wellicht niet in elkaars verlengde, maar wat hen bindt is dat beide groepen ontevreden zijn over de wijze waarop de politieke status quo de (veronderstelde) problemen van de huidige tijd tracht op te lossen.
ER-demonstranten hebben het geluk dat hun reputatie nog niet zo slecht is als die van de Gele hesjes. Ze werden dan ook niet met traangas ontvangen in Parijs, zoals de Gele hesjes ervoeren in Toulouse:
Voordat mensen simplistisch roepen 'kijk wat een oneerlijke en ongelijke behandeling' is het van belang in ogenschouw te nemen dat de reputatie van de Gele hesjes ondertussen tot ver beneden het vriespunt is gedaald. Zo veroorzaakten de Gele hesjes in Parijs een miljoenenschade aan vastgoed en andere materiële objecten zoals auto's. Ook intimideerden ze politieke tegenstanders. De ER-demonstranten zoeken eveneens de randjes van de wet op (die zijn snel gevonden), maar escaleren niet op het niveau van de Gele hesjes.
Maar wat niet is, kan nog komen natuurlijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten