Stop de verdrinking van de Hedwigepolder

Geen categorieapr 13 2012, 12:45
Brussel heeft het weer eens voor elkaar hoor. Langdurige chantage en intimidatie heeft eindelijk geleid tot het effect dat Nederland de Hedwigepolder voor een deel onder water gaat zetten. Dat meldt De Telegraaf.

Ble­ker komt met zijn al­ter­na­tie­ve plan­nen na druk van­uit Brus­sel. Eu­ro­com­mis­sa­ris Po­toc­nik (Mi­li­eu) scherm­de met ju­ri­di­sche stap­pen om­dat Ne­der­land vol­gens hem in­ter­na­ti­o­na­le af­spra­ken heeft ge­schon­den. Met Vlaan­de­ren is ooit af­ge­spro­ken dat Ne­der­land de Hedwi­ge­pol­der on­der wa­ter zou la­ten lo­pen als na­tuur­com­pen­sa­tie voor het uit­bag­ge­ren van de Wes­ter­schel­de. Vlaan­de­ren zou de Pros­per­pol­der op­of­fe­ren.

En dan te bedenken dat dit helemaal niet over natuur gaat. Alsof het kleine Nederland natuur moet gaan creëren terwijl oost-Europa volstaat met bruinkoolcentrales. Dat wordt nog maar eens geïllustreerd door de inspanningen van Nederland om ander gebied onder te dompelen. Natuur is natuur, zou je zeggen, maar dit werd niet op prijs gesteld.
De werkelijke reden is dat België de vaargeul van de Westerschelde wil verdiepen. Hierdoor kunnen er grotere schepen richting Antwerpen varen. Het is een ordinaire centenkwestie dus, en daar heb ik op zich niets op tegen. Maar in dit geval gaat het om regelrechte broodroof ten opzichte van de haven van Rotterdam. Dat lijkt me dan weer niet zo'n goed idee.
Ik sprak eens een D66'er over de kwestie. Die had vanzelfsprekend minder moeite met de kwestie. Als het vrachtvervoer naar Antwerpen verhuist, zo redeneerde hij, blijft het toch nog in Europa? En dat is dus bullshit. Rotterdam groeit nog steeds, heeft een geldverslindend spoorlijntje liggen en heeft duizenden mensen in dienst. Er is geen enkele reden te bedenken om die paar kilometer minder naar Antwerpen over nota bene meer binnenwater, te faciliteren. Als de Belgen zo graag meer willen vervoeren, komen ze het maar lekker halen.
Daarom voor de laatste keer de oproep: gaat allen richting Hedwigepolder en vindt een zeldzaam vogeltje of desnoods een graspolsoort. Doe het voor Zeeland, doe het voor de graspol en doe het voor de haven van Rotterdam!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten