Stort de Partij voor de Eenheid nu al in elkaar?

Geen categoriejan 24 2014, 12:44
De één wordt bedreigd, de ander vervolgd.
Mohamed El Bachiri, neef van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, heeft zich teruggetrokken als lijstrekker van de Partij voor de Eenheid in Zwijndrecht. De reden? Hij en zijn kinderen worden bedreigd:

"Ik durf niet meer over straat, voel me niet meer veilig in mijn eigen woonplaats", zegt hij in het AD. En dat terwijl El Bachiri – neef van burgemeester Aboutaleb en in het dagelijks leven directeur bij een incassobureau – met zijn partij alleen maar "iets wilde terugdoen voor Nederland". De politicus kwam tot zijn besluit toen niet alleen hij, maar ook zijn vier kinderen slachtoffer werden van de bedreigingen. Zo werd er getwitterd: "Als je mensen écht wilt raken, dat je dan zijn kinderen moet pakken" en "Heb je kinderen, Mo...?".

Natuurlijk is het vreselijk dat je als aspirant politicus bedreigd wordt. De mensen die daar verantwoordelijk voor zijn moeten worden opgespoord en, als hun identiteit eenmaal bekend is, worden vervolgd. Zet ze maar een paar jaar vast: met hun bedreigingen proberen ze immers de democratie zelf te ondermijnen. Dat moet ze op een flinke straf komen te staan.
Toch moet El Bachiri ook naar zichzelf kijken. Tegenwoordig geldt namelijk dat een politicus over meer moed dient te beschikken dan de gemiddelde burger. Het is bijzonder vervelend, maar doodsbedreigingen horen bij de hedendaagse politiek. Sterker nog, zelfs columnisten en bloggers moeten het zwaar ontgelden; als niet in boze emailberichten dan wel op Twitter of Facebook.
Een paar, of zelfs veel, boze tweets zijn vervelend, maar voor een man die serieus een carriere in de politiek ambieert niet voldoende om het bijltje er bij neer te gooien. Zeker niet zo snel. Als je niet beter wist zou je daarom denken dat El Bachiris hart er niet écht in zat.
Door het opstappen van El Bachiri doet de PvdE nog maar mee in twee gemeenten, te weten Den Haag en Amsterdam. In die eerste stad hebben ze echter ook een probleem met één van de kandidaten:

De lijsttrekker van de islamitische Partij van de Eenheid (PvdE) en ex-PVV’er Arnoud van Doorn moet volgende week vrijdag voor het hekje verschijnen in Den Haag. Justitie gaat hem vervolgen voor onder meer hennephandel en schending van het ambtsgeheim.

Als hij veroordeeld wordt - en die kans acht ik vrij groot - heeft de PvdE natuurlijk een serieus probleem. Er zijn andere kandidaten over, maar geen van die personen heeft zo'n naamsbekend als Van Doorn. De partij staat of valt op dit moment met zijn vrijheid.
Tel de twee ontwikkelingen bij elkaar op en je krijgt de indruk dat het weleens erg snel einde oefening kon zijn voor de PvdE. Laten we het hopen: deze partij voegt niets toe aan de politiek, en bestaat voor een groot deel uit fundamentalisten die hun middeleeuwse denkbeelden op willen dringen aan de rest van de - niet-islamitische, en dus al helemaal niet fundamentalistische - samenleving.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten