Strak plan! Kapitein Sea-Watch 3 is bereid om gevangenis in te gaan

Geen categoriejun 28 2019, 15:00
Sea-Watch 3, één van de meest besproken schepen van afgelopen jaren, blijft maar terugkeren in het nieuws. Dit keer komt dat echter door de uitspraak van de kapitein, die zegt 'bereid te zijn om de gevangenis in te gaan'. Daar wil het Italiaanse Openbaar Ministerie best aan meewerken. Via het AD.
De kapitein van Sea-Watch 3, de 31-jarige Rackate, maakt zichzelf op voor martelaarschap. Zij meent zichzelf te kunnen verdedigen omdat, zo zegt ze: "het juiste" deed.

"Ik had het privilege om in de positie te verkeren waarin ik echt kon helpen."

Het Italiaanse OM ziet dat toch écht heel anders en is begonnen met strafvervolging wegens mensensmokkel. Ook negeerde ze een bevel van de bemanning van een marinevaartuig, die haar waarschuwde niet in Italiaanse wateren te varen. Dit deed ze toch en negeerde daarmee de kustwacht.
De volharding van de bemanning van Sea-Watch 3 wordt ook alleen maar versterkt. Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Portugal zouden volgens Italiaanse media aan hebben gegeven om bereid te zijn migranten op te nemen. Ook Nederland krijgt een veeg uit de pan, Sea-Watch 3 vaart namelijk onder Nederlandse vlag en Nederland lijkt een enorm passieve houding tegenover het schip te hebben.
De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, heeft geen geduld meer wat betreft Nederland. Hij beschuldigt Nederland ervan vluchtelingen in gevaar te brengen door politieke spelletjes. Hij doelt daarmee op het feit dat Nederland Sea-Watch 3 tolereert, maar niet voor de consequenties op wil draaien en dat Italië dat maar voor de kiezen moet krijgen. Italië is namelijk 'het dichtstbijzijnde land' voor vluchtelingen, waardoor Nederland zich mooi achter dergelijke regeltjes en procedures kan blijven verschuilen.
Nederland voedt dus eigenlijk de afkeer van Italië richting de EU, net als alle EU-lidstaten die nog steeds de hand reiken naar migranten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten