Column Jan Roos: D66'er Kees Verhoeven waarschuwt altijd voor de Russen, maar papte zelf aan met Kremlin-schone

Geen categoriejun 28 2019, 12:00
In zijn column van deze week neemt Jan Roos de handel en wandel van D66-Kamerlid Kees Verhoeven eens goed onder de loep. Het zogenaamde 'oliemannetje' van D66 en altijd waarschuwend voor Russische beïnvloeding, maar zelf heeft hij wat dat betreft een behóórlijke scheve schaats gereden, aldus Jan.
Er zijn zo van die dingen in de Tweede Kamer waarvan je weet dat het bij de ene partij heel veel ellende oplevert en bij de andere partij nauwelijks iets. Dat heeft vrijwel niets met die partijen zelf te maken, maar met de media die voornamelijk links georiënteerd zijn, dus bij PVV en FVD vol op het orgel gaan met hooivorken, fakkels en grote koppen om te gillen om iemands hoofd. Maar bij partijen die hen nauw aan het hart liggen hoor je er niets over.
Laat ik er eens eentje bespreken waar jullie nog weinig tot niks over hebben gehoord. Tweede Kamerlid Kees Verhoeven is het oliemannetje van D66. Hij schurkt altijd tegen de top aan, maar heeft te weinig inhoud en talent om het daadwerkelijk tot partijleider, fractievoorzitter, staatssecretaris of minister te schoppen. Wel mag Kees zich met de campagnes bemoeien en heeft hij altijd interessante onderwerpen in zijn portefeuille. Zo heeft Kees ook cybersecurity in zijn knip en waarschuwt hij ons dag en nacht voor Russische inmenging.
Maar laten we eens kijken of Kees zelf wel zo eerlijk is over Russische beïnvloeding. Want Kees papte aan met zijn stagiaire, Josta van Brouwershaven, natuurlijk erg jong en een oneerlijke hiërarchische verhouding, maar wat meer van belang is is het verleden van deze jongedame. Ze werkte een jaar en twee maanden voor de Russische overheid. Om precies te zijn de jeugdbeweging Rossotrudnichestvo, in het leven geroepen om economische en politieke invloed op de wereld te vergroten. Dus terwijl Keesie met de vijand in bed lag waarschuwde hij op hetzelfde moment voor Russisch nepnieuws, wat vaak op zichzelf ook weer nepnieuws bleek te zijn.
Het ging zelfs zover dat toen Verhoeven van zijn stagiair een vaste medewerker wilde maken zijn minnares niet door de screening van de Tweede Kamer kwam en de baan wegens veiligheidsrisico's niet kreeg.
Dus Kees, die achter elke boom een Rus ziet, vergeet af en toe in zijn eigen nest te kijken wat voor vlees hij daar in de kuip heeft. Eind goed, al goed, zou je zeggen. Nou nee, want Van Brouwershaven kreeg wel een baan bij Fox It, een aan de AIVD gelieerde ICT-toko, en bij de Nationale Politie. Blijkbaar is de screening bij hen net zo zwaar als in de slaapkamer van Kees Verhoeven.
Maar daar zult u nooit iets over horen in de mainstream media.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten